23948sdkhjf

Nye anbefalinger til genoptræning efter operation for brystkræft

Den nationale kliniske retningslinje er faglig rådgivning og retter sig mod f.eks. fysioterapeuter, ergoterapeuter og sygeplejersker, der i hospitalsregi eller i kommuner møder patienter opereret for tidlig brystkræft.
Sundhedsstyrelsen udgiver en ny national klinisk retningslinje for følgevirkninger efter operation for tidlig brystkræft.

Selvom både bedøvelsesmetoder og smertebehandling er forbedret de seneste år, og der er udviklet mere skånsom kirurgi, oplever mange patienter forskelligartede følgevirkninger efter behandling for brystkræft, lyder det fra Sundhedsstyrelsen. Fysiske følgevirkninger kan medføre nedsat funktionsevne og forringelse af livskvaliteten, fordi smerte, nedsat skulderbevægelighed, nedsat muskelstyrke eller hævelser på armen påvirker de brystkræftopereredes arbejds- og fritidsliv.

Den nationale kliniske retningslinje fokuserer på funktionsnedsættelse i skulder og arm og på armlymfødem efter operation for tidlig brystkræft, og kommer med anbefalinger af udvalgte interventioner, som kan forebygge, genoptræne og behandle generne og fremme de brystkræftopereredes funktionsevne.

- På baggrund af en systematisk gennemgang af den videnskabelige litteratur på området anbefales det i retningslinjen bl.a. at tilbyde patienter, der er opereret for tidlig brystkræft, specificeret og superviseret holdtræning som supplement til vanlig behandling. Derudover anbefales superviseret styrketræning til patienter med risiko for at udvikle brystkræftrelateret armlymfødem og til patienter med brystkræftrelateret armlymfødem. Retningslinjen kommer også ind på brugen af kompressionsærme og indledende behandling med kompleks lymfødembehandling, fortæller Sundhedsstyrelsen.

Formålet med den nye retningslinje er at højne og ensarte kvaliteten af både forebyggelse og behandling af følgevirkninger efter brystkræft i Danmark. Retningslinjen omhandler voksne kvinder og mænd, som er blevet opereret for tidlig brystkræft. Retningslinjen omfatter kun udvalgte elementer i forebyggelse, behandling og genoptræning af følgevirkninger. og den er således et supplement til øvrige retningslinjer på området, understreger Sundhedsstyrelsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125