Forsvinder et handicap når man bliver folkepensionist?
Debatindlæg af Lone Møller, landsformand i Spastikerforeningen.
Reglerne siger, at mennesker under 65 år med et varigt fysisk eller psykisk handicap – for eksempel personer med cerebral parese (spastisk lammelse) – er berettiget til hjælp til dækning af såkaldte handicaprelaterede merudgifter, dvs. udgifter som de fleste af os ikke har, men som handicappede har. Det kan være hjælp til særlig medicin, hjælp til befordring til træning eller behandling, ekstra tøjvask etc.
Forestil dig, at du sidder i kørestol og skal skifte en pære i en loftlampe eller rense afløbet i køkkenet. Det kan blive en meget dyr affære, hvis du hver gang er afhængig af at skulle tilkalde en autoriseret elektriker eller VVS’er.
Det kan også være, at du har behov for at vaske ekstraordinært mange gange, fordi du ikke helt kan styre din vandladning om natten. Til dækning af de merudgifter får mange spastikere og andre handicappede et mindre beløb pr. måned - fra 500 kroner til flere tusinde kroner om måneden.
Men vupti. Når personen bliver folkepensionist, så bortfalder tilskuddet til disse merudgifter. Det synes Spastikerforeningen er helt urimeligt.
Der er ingen af de problemer og begrundelser, som ligger til grund for tildelingen af merudgiftsydelsen, som forsvinder, blot fordi man passerer et bestemt alderstrin. Dit handicap er fuldstændig det samme. Til gengæld får langt de fleste, som går fra løn eller førtidspension til folkepension, en væsentlig dårligere økonomi.
Uanset partifarve så er det vores opfordring til den regering og socialminister, vi får efter valget, at der bliver rettet op på denne helt urimelige aldersdiskrimination af mennesker med handicap.
Af Lone Møller, landsformand i Spastikerforeningen.