23948sdkhjf

Frygt for resistente bakterier er velbegrundet

Ny undersøgelse fra Finland viser, at turister fra Norden i stor stil udvikler antibiotika-resisistente tarmbakterier, når de rejser ud - WHO advarer.
Når turister valfarter til eksotiske lande, er det ikke helt uden risiko for sig selv og de bakterier, de evt. vender hjem med.

Dårlig hygiejne kan få alvorlige konsekvenser.

En ny finsk undersøgelse, som inkluderer rejsende i hele verden viser, at turister og andre rejsende er i stor risiko for at bringe resistente tarmbakterier med hjem til Norden.

Ud af 430 rejsende fik 67 procent turistdiarré og af dem havde 21 procent udviklet antibiotika resistente tarmbakterier (ESBL-PE) ved hjemkomsten.
Risikoen for at få de resistente bakterier øges med alderen.
Risikoen er størst, hvis man rejser i Asien og samtidig bliver smittet med turistdiarrré, der er en af de mest udbredte sygdomme blandt rejsende.
I Asien og mange andre lande er det desuden almindeligt at behandle turistdiarré med antibiotika, og det øger yderligere risikoen markant for at få resistente bakterier med hjem.
Overlæge Eskild Petersen fra Skejby Sygehus siger til magasinetpleje.dk, at man godt må være ekstra opmærksom, hvis man som plejepersonale med borgerkontakt har været ude at rejse.
- MRSA, som er et stort problem, findes endnu oftere i lande helt tæt på os, som Tyskland, Frankrig og England. Bakterien kan sidde i næsen og på fingrene, så den smitter let, siger overlægen.
Det er kutyme, at sygehuspersonale, der foreksempel har været på studiebesøg i Asien, podes for MRSA, når de vender retur til Danmark.


WHO advarer
På den netop afsluttede WHO konference i Geneve, var truslen fra infektioner en vigtig del af dagsordenen. Ifølge WHO er antibiotikaresistens blevet en af verdens alvorligste trusler mod menneskers sundhed.
- Multiresistente bakterier er en stor trussel mod hele verdens folkesundhed, så det er vigtigt at tage advarslen alvorligt. Verden er blevet mindre og vi rejser oftere samtidig med at vi søger til fjernere og mere eksotiske destinationer. Derfor bør man som rejsende altid sikre, at man har fået de nødvendige vacciner hjemmefra – ikke kun for ens egen skyld, men faktisk også for andres skyld, så vi ikke risikere at få en spredning af antibiotika resistente bakterier i Danmark, siger overlæge Eskild Petersen.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078