23948sdkhjf

Odense siger ja tak til demensby

OK-Fonden bygger ”Byen for livet” – en demensbydel i Odense. Samarbejdsaftale underskrevet.
OK-Fonden har sammen med Støtteforeningen Margurittens venner gennem længere tid søgt en kommunal partner til at udvikle en bydel, som er særligt indrettet til at støtte og give livskvalitet til mennesker med demens.
Projektet hedder ”Byen for livet”. Visionen er, at ”Livet skal stå forrest – også for mennesker med demens”.

Nu er det besluttet, at ”Byen for livet” realiseres i tæt samarbejde med Odense Kommune. Parterne skrev under på en samarbejdsaftale i går.

Bydelen forventes at huse mellem 200-300 mennesker med demens. Den vil med sin størrelse og nytænkning, i både form og indhold, være den første af sin slags i Danmark.
Inspirationen stammer fra Holland, hvor man har succes med demenslandsbyen "De Hogeweyk" i byen Weesp.
Aster Schepel, der er læge i Danmark med hollandsk baggrund, står bag støtteforeningen Marguritten.

Det er et års tid siden, at OK Fonden tog kontakt til Odense Kommune med henblik på få skabt et helt unikt demenstilbud i Danmark.

- Det afgørende for os var at finde en kommune, der har vist villighed til at gå forrest, og som tør tænke i nye ”Boliger for livet” og i nye velfærdsløsninger. Det er også afgørende med en central geografisk placering, og derfor har Odense været et helt oplagt valg for projektet, siger formand for OK-Fonden, Michael Brostrøm.

- Allerede i dag er demens en stor udfordring, og den vil kun blive større de kommende år. Ved at bygge en demensbydel kan vi indrette nogle omgivelser og nogle boliger, der er særligt egnet til at give støtte og livskvalitet til mennesker med demens, siger rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense, Per Berga Rasmussen (Ø).

Ambitionen er at skabe en inkluderende bydel med unikke boliger og tilbud til demente, men også at sætte Odense på landkortet i forhold til demensforskningen. Planen er at etablere testmiljøer og forskningsaktiviteter omkring bydelen, som både kan bidrage med ny vigtig viden, vækst og nye arbejdspladser.

- Det her er en fantastisk mulighed for Odense. Det giver os nemlig mulighed for på en og samme tid at øge velfærden markant for en sårbar gruppe af mennesker, samtidig med at vi producerer ny viden og vækst i byen. Jeg er derfor meget glad og stolt over, at OK-Fonden har valgt at satse på Odense, siger Odenses borgmester, Anker Boye (S).

Det ambitiøse byggeri finansierens af OK-Fonden, og det vil have positiv betydning for både velfærd, vækst og byudvikling i Odense. Ligeledes har Det Obelske Familiefond støttet projektet med midler til at undersøge udfordringer og muligheder i projektet.

Demensbydelen ventes fuldt realiseret i løbet af 2018. Den 25. august vil der i Odense blive afholdt åbningskonference for projektet med deltagelse fra både vidensinstitutioner, interesseorganisationer, pårørende og interesserede kommuner.
Lige nu arbejdes på at finde en passende byggegrund.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093