23948sdkhjf

Demensramte har også en stemme

Alzheimerforeningen vil undgå endnu en "Sønderborgsag" og opfordrer til at sikre demenspatienters valgret.
Demensramte kan også godt have en mening.
Derfor sætter Alzheimerforeningen nu - her en uges tid før valget - fokus på stemmeretten hos borgere med en demensdiagnose. Det er bl.a. på Folkemødet på Bornholm, at man bringer debatten til bordet.

Alzheimerforeningen frygter, at ikke alle mennesker med demens, der bor på plejehjem, får lov at sætte deres kryds til Folketingsvalget den 18. juni.
- Det er afgørende at mennesker med en demenssygdom ikke fratages muligheden for at stemme til Folketingsvalget, siger direktør i Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen
– De skal tværtimod hjælpes på samme måde som personer med et fysisk handikap kan få hjælp. Vi opfordrer derfor landets plejehjem til at gøre den 18. juni til en festdag og sikre, at alle beboere får den hjælp, de har brug for, så deres stemme også kan tælle med.

Alzheimerforeningen opfordrer derfor økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) til at indskærpe over for kommunerne, at de skal sikre at demenspatienter på plejehjem får den nødvendige hjælp til at afgive deres stemme.

Alzheimerforeningens opfordring kommer på baggrund af en række hændelser i forbindelse med valget til EU-parlamentet sidste år, hvor flere demente plejehjemsbeboere i strid med reglerne ikke fik udleveret deres valgkort. Det drejede sig blandt andet om et plejehjem i Sønderborg, hvor plejehjemslederen sammen med pårørenderådet, vurderede at 51 beboere ikke skulle have lov til at stemme.


Klare regler
Alle danske statsborgere i Danmark over 18 år har ret til at stemme. Det gælder også mennesker med en demenssygdom, medmindre de har fået frataget deres retlige handleevne efter værgemålslovens § 6. Det betyder, at borgere der er under værgemål uden fratagelse af den retlige handleevne, fortsat kan stemme til valget. Reglerne foreskriver også, at alle uanset eventuelle fysiske og psykiske handicaps, kan forlange at få den nødvendige hjælp til stemmeafgivningen .


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063