Demensalliancen hilser løfter om ny indsats velkommen
Det er rigtigt positivt, at politikerne her midt i valgkampen erkender, at vi har en stor udfordring med demens nu og i fremtiden, lyder det fra Dansk Sygeplejeråd, der sammen med FOA, PenSam, Alzheimerforeningen og Ældre Sagen har dannet en alliance mod demens.
- Danmark bør blive et foregangsland, når det handler om at skabe det bedst mulige liv for dem, der rammes af demens, og deres familier. De udspil vi ser i dag er positive og vigtige skridt på vejen. De kan sikre et bedre liv for de demente og et bedre arbejdsliv for medarbejderne, siger Karen Stæhr, formand for social og sundhedssektoren i FOA..
- En demensindsats fungerer bare ikke optimalt, når den er spredt ud over tre ministerier, fem regioner og 98 kommuner. Selv om mange gør det godt, er det et stort virvar, som borgerne ikke kan gennemskue. Der er netop brug for en national indsats på tværs af sektorer og specialer. En national indsats, hvor statsministeren sætter sig for bordenden og laver en national plan, siger Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen.
- Det er rigtigt positivt, at politikerne her midt i valgkampen erkender, at vi har en stor udfordring med demens nu og i fremtiden. Demens er en sygdom og ikke blot et udtryk for alderdom. Derfor er et vigtigt element i indsatsen at styrke kompetenceniveauet for alle medarbejdere på landets plejecentre, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.
- Der er behov for i højere grad at anerkende og støtte pårørende til mennesker med demens. Pårørende yder en kæmpe indsats, og det slider voldsomt på hele familien. Derfor er det vigtigt, at pårørende har adgang til viden og støtte. Det kan hjælpes på vej, hvis alle kommuner ansætter en pårørendekonsulent, der kan koordinere viden og støtteindsatser, siger Ældre Sagens adm. direktør Bjarne Hastrup.
Demenstopmøde til september
Et af Demensalliancens mål er netop at få skabt en ny national demensindsats, der skal sikre koordination og kvalitet af indsatsen for demenspatienter på tværs af sygdom, specialer og sektorer.
Det er derfor godt, at der nu er politisk enighed på begge fløje om, at Danmarks demenspatienter og deres pårørende har brug en samlet national plan og strategi, der kan give bedre behandling og støtte, lyder det fra Demensalliancen. Med de politiske udmeldinger er der udsigt til efter valget at kunne opnå bred politisk enighed om en plan med konkrete mål og indsatser, og det glæder Demensalliancen, fordi demenspatienterne og menneskene omkring dem – både personale og pårørende - har brug for, at der bliver fulgt op på depositive udmeldinger, lyder det fra Demensalliancen, der til september inviterer alle politiske partier ind til et politisk demenstopmøde.