23948sdkhjf

Flere byer skal forberede patienter på livet med KOL

KOL-kompetencecenter udvider til Ringsted, Slagelse og Vordingborg kommuner.
Borgere med lungesygdommen KOL kan nu søge råd og vejledning gennem KOL-kompetencecentret, som udvider i Ringsted, Slagelse og Vordingborg kommuner.
Et tilbud borgere i Næstved Kommune har kunnet benytte sig af i 2014 via rådgivningstelefonen.

Leder af KOL-kompetencecentret Marianne Neerup siger:
- Vi har fokus på at forebygge genindlæggelser. Vi rådgiver de sundhedsprofessionelle til at styrke det tværsektorielle samarbejde. Her kan centrets rådgivere øge borgernes viden om hvilke muligheder, de har.

Alle borgere eller pårørende til borgere, der har fået konstateret KOL, kan ringe til rådgivningstelefonen, hvor sundhedsprofessionelle er parate til at besvare spørgsmål om, hvordan man bedst lever med sygdommen.

Folkepensionist Lone Magnusson, 71 år, fra Herlufmagle har haft KOL i mange år, og hun er glad for rådgivningstelefonen.
- Sygeplejerskerne på KOL-kompetencecentret ved rigtig meget om min sygdom. Jeg vil ikke fornærme lægerne, som også er dygtige, men når jeg ringer på rådgivningstelefonen, så giver de gode råd om alt lige fra medicin til, hvordan man kan komme på kursus og lære at trække vejret rigtigt.

Rådgivningstelefonen har nummeret 56 51 48 60. Der er åbent dagligt mellem klokken 8-15. Hver onsdag stilles telefonen om til en borger, der har levet med KOL i mange år, og som derfor kan rådgive ud fra et personligt afsæt.

KOL er forkortelsen på Kronisk Obstruktiv Lungesygdom.
Den rammer ofte borgere, der er eller har været rygere. Men den rammer også borgere, der har arbejdet med støv, svejsegasser, opløsningsmidler eller asfaltarbejdere, der har arbejdet uden åndedrætsværn.
• Der er på landsplan 400-430.000 patienter, der lider af KOL. Cirka halvdelen ved ikke, de har det.
• 85 pct. af borgere med KOL har røget igennem deres liv.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078