23948sdkhjf

Patienter med cystisk fibrose må gerne mødes

Ny forskning fastslår, at det ikke er farligt at lade patienter med cystisk fibrose møde hinanden på særlige patientskoler.
Det er veldokumenteret, at kontakt med andre i samme situation øger livskvaliteten for børn og unge med cystisk fibrose (CF). Det er vigtigt for børn med CF, at de får mulighed for at udveksle erfaringer og informationer om deres sygdom med ligesindede. Og erkende, at de ikke er de eneste der skal kæmpe med sygdommen og de gentagne, tidsrøvende behandlinger.

Derfor har patientforeninger verden over tidligere gjort en stor indsats for at tilbyde ferierejser, skiture og sommerskoler for børn og unge med CF. Men på grund af frygt for kryds-smitte mellem patienter er disse tilbud nu stort set alle afviklede. Konsekvensen er, at CF-patienter nu holdes adskilte fra andre patienter, også i forbindelse med hospitalsindlæggelse.

Men det er ikke farligt at lade patienter med cystisk fibrose møde hinanden på særlige patientskoler. Det fastslår ny forskning fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet.
Forskningen udfordrer dermed internationale retningslinjer, der anbefaler, at disse patienter ikke mødes på grund af smittefaren.


CF-skoler i Aarhus

På CF-centeret ved Aarhus Universitetshospital har man en lang tradition for at arrangere de såkaldte "CF-skoler" for børn og unge. Men skoleforløbene har været mærket af usikkerheden omkring sociale arrangementer for patienter CF. Kun få behandlingssteder i verden har lignende tiltag, og forældre og sundhedspersonale har haft overvejelser om den eventuelle risiko ved arrangementerne.

På den baggrund satte forskerne sig for at undersøge patienter med CF, der deltog i undervisningsforløb på Aarhus Universitetshospital. Resultaterne er nu gjort op: Der kan ikke påvises smitte mellem patienter med bakterier, der forårsager lungeinfektion.
Der lever ca. 450 danskere med cystisk fibrose.


Om undersøgelsen
- Klinisk Mikrobiologisk Afdeling ved Aarhus Universitetshospital har sammenlignet bakterier fra børn og unge dyrket et år før til et år efter deltagelse i en CF-skole. Undersøgelsen dækker alene samvær under omstændigheder, hvor der tages forholdsregler overfor smittefaren.
- I perioden 2009 til 2011 blev der afholdt syv CF-skoleforløb i Aarhus. De tre hyppigst forekommende bakterier hos børn og unge med CF er Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus og Haemophilus influenzae. I alt er undersøgt 984 bakterier fra 46 patienter.
- Alle 24 patienter med P. aeruginosa infektion bar unikke stammer, der ikke fandtes hos andre. Analyse af S. aureus fra 43 patienter og H. influenzae fra 32 patienter viste tre mulige tilfælde at smitte med S. aureus og tre mulige tilfælde af smitte med H. influenzae mellem patienter, der havde deltaget i samme CF-skole. Patienter, der ikke havde deltaget i samme skole, eller som aldrig havde deltaget i CF-skole, bar dog også hyppigt samme bakteriestamme. Statistiske beregninger viste, at deltagelse i CF-skolen ikke var forbundet med en øget risiko for smitte med S. aureus og H. influenzae.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078