For ni millioner kroner færre smerter
600 medarbejdere i Aarhus Kommunes ældrepleje forebyggede deres rygsmerter. Resultat: 15 procent færre smertedage om måneden.
- Jeg er stolt over medarbejdernes indsats. Projektet viser, at vi og medarbejderne kan gøre meget med vores adfærd og træning for at øge velværen. Når medarbejderne har det bedre, giver det garanteret også en endnu bedre omsorg for de ældre, siger Jette Skive, rådmand, Sundhed og Omsorg i en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune.
Gitte Schneider er arbejdsmiljørepræsentant i Viby-Højbjerg, og stort set alle fra hendes team var med i projektet:
- Den fysiske træning var klart det bedste for os. Både fordi man kunne være med på trods af skavanker, men også fordi det gav en god energi i gruppen. Og så fik vi alle øget fokus på vigtigheden af at holde kroppen ved lige, når man har et fysisk hårdt arbejde, siger Gitte Schneider.
Leder Connie Christensen fra Midtbyen fortæller, at flere medarbejdere, efter projektet er stoppet, har mødtes i fritiden for at lave fysisk aktivitet og bruger lokalcentrets faciliteter:
- Vi har stadig fysisk aktivitet i arbejdstiden en gang om ugen, og det skaber en glæde og giver et godt humør. Derudover har det sat fokus på, at man ved bevægelse bedre kan holde vægten, siger Connie Christensen.
Formålet med projektet var at forebygge nedslidning, og resultaterne har givet Sundhed og Omsorg ideer til flere indsatser for et godt arbejdsmiljø, og der bliver stillet flere sundhedsfremmende tilbud til rådighed for medarbejderne.
Projektet er gennemført af Charlotte Rasmussen, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, sammen med Syddansk Universitet og Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune. Forebyggelsesfonden har givet 6,8 mio. kr. og Sundhed og Omsorg 2,1 mio. kr. til projektet.