23948sdkhjf

Ældrevejlederen skaber tryghed hos borgerne i Sønderborg

- Det er en god måde at drage omsorg for de ældre på. Det nytter at vise dem, hvordan de kan holde fast i deres vanlige hverdag, og hvordan de får livskvaliteten tilbage, siger ældrevejleder Helle Treschow Philipsen.
Når hverdagslivet ændrer sig, fordi man kommer galt af sted eller bliver syg, kan det være en meget usikker og utryg situation at befinde sig i. Denne sårbare situation har Sønderborg Kommune sat fokus på med projektet ”Særlig opsøgende indsats”.

Formålet med projektet er at tilbyde en tidlig og forebyggende indsats over for sårbare ældre, der udskrives fra sygehuset. Projektet er en del af ældrepuljen og gennemføres på tværs af Sundhedscentret, hjemmesygeplejen, hjemmeplejen m.fl.

Den del af projektet som varetages af Sundhedscentrets ældrevejledere tilbydes til ældre borgere, som er blevet udskrevet fra sygehuset og som følge af indlæggelsen har brug for ekstra opmærksomhed og øget rådgivning om, hvordan man får hverdagen til at fungere igen. Målgruppen er blandt andet ældre over 75 år, som lidt eller ingen hjemmehjælp får.

Denne støtte blev Peter Tychsen på 84 år glad for. Han blev i foråret 2015 indlagt på sygehuset af flere omgange, da han først blev diagnosticeret med en forstørret prostata og siden oplevede problemer med, at blødningen efter en operation ikke ville stoppe. Efter sidste udskrivelse blev han som en del af den særlig opsøgende indsats kontaktet af en af Sundhedscentrets ældrevejledere, og selvom han tidligere havde takket nej til tilbuddet om kontakt med ældrevejlederen, takkede han denne gang ja. Og det har han ikke fortrudt:

- Jeg har ikke tidligere følt behovet for en ældrevejleder, selvom jeg synes det var fint, at de tog kontakt. Jeg har jo haft det godt og så ingen grund til at bruge kommunens ressourcer på det. Men denne gang prøvede vi at sige ja, og det er jeg glad for. Det har været meget rart, at ældrevejlederen kommer ud til os og kan fortælle om, hvilke øvelser jeg bør lave, og hvilken kost jeg bør spise, fortæller Peter Tychsen om ældrevejlederen, der kom ud til en samtale med Peter Tychsen og hans kone og gav råd til, hvordan han hurtigst muligt kunne komme sig over sygdomsforløbet.

Ældrevejlederen selv, Helle Treschow Phillipsen, mener, at det er et tilbud, som giver rigtig meget mening, da en forebyggende og opsøgende indsats kan gøre en stor forskel for den enkelte ældre.

- Det er en god måde at drage omsorg for de ældre på. Det nytter at vise dem, hvordan de kan holde fast i deres vanlige hverdag, og hvordan de får livskvaliteten tilbage. Det er vigtigt for de ældre, forklarer Helle Treschow Philipsen og fortæller, at hun primært møder positive tilkendegivelser, når hun ringer de ældre op.
- Mellem otte og ni ud af ti giver udtryk for at de er glade for at blive ringet op af en ældrevejleder, så det er min opfattelse, at det er en succes, og at de ældre er positive og overraskede over vores tilbud, tilføjer Helle Treschow Phillipsen.

Fakta om kommunens ældrevejledere:
Ældrevejlederne i Sønderborg Kommune, som er tilknyttet Sundhedscentret, har flere forskellige formål med deres arbejde. Tilbuddet om et forebyggende hjemmebesøg, som Peter Tychsen fik i forbindelse med hans sygdom, er en del af ”Særligt Forebyggende Indsats” og er et projekt, som retter sig mod ældre der netop har været sygdomsramte og indlagt på sygehuset. De ældre kontaktes pr. telefon med henblik på at aftale muligheden for et besøg. Projektet er en del af ældrepuljen og skal ved afslutningen af projektet evalueres, og man vil i den forbindelse se på, om erfaringerne fra projektet kan integreres i det normale tilbud.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093