23948sdkhjf

Randers: Populære cafémøder for pårørende

Pårørende får et frirum til at tale om alt det svære, der følger med at være tæt på et kræftramt menneske.
Randers Sundhedscenter har nu genoptaget de populære åbne cafémøder for pårørende til kræftramte.

Pårørende til kræftramte oplever som oftest en næsten lige så stor ændring af livet, som den af deres kære, der er blevet ramt af den frygtede sygdom.

”Sygdommen påvirker som regel hele familiens liv – både praktisk og følelsesmæssigt, og det er vigtigt, at man ikke glemmer de pårørendes behov i forløbet,” fortæller Anja Gjettermann, forløbskoordinator på Randers Sundhedscenter.

Hun arbejder til daglig som forløbskoordinator for kræftramte familier, og hun oplever et stort behov fra de pårørende om et frirum, hvor de kan bearbejde de svære oplevelser, der følger med, når et højt elsket familiemedlem eller en tæt ven eller veninde får konstateret kræft. Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden, at man tager hånd om de pårørende i forbindelse med et forløb med kræft.

Et stort behov

”Når man har en syg pårørende, så kan det være svært at give sig selv plads til at læsse af, fordi man ikke ønsker at belaste sin kære yderligere. Det er også meget naturligt, at omverden som oftest spørger til patienten og ikke den pårørende. Derfor er der et stort behov for at skabe et frirum for de pårørende, hvor de kan dele de følelser, som de ellers brænder inde med,” fortæller forløbskoordinator Anja Gjettermann, der også fungerer som mødeleder til de åbne cafémøder.

Mange pårørende oplever følelser som afmagt, frustration, vrede og selvfølgelig bekymring for fremtiden og angst for at miste deres kære til sygdommen, fortæller hun.

”Det giver dem rigtig meget at opleve, at de ikke er alene om det følelseskaos, de pludselig står midt i. Og til møderne er der plads til at få delt og bearbejdet alle de følelser og bekymringer, som de pårørende har,” understreger Anja Gjettermann.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.594