23948sdkhjf

Gode erfaringer med én indgang for medicinske patienter

Aalborg Universitetshospital er første sted i Danmark, hvor man har valgt at lægge opgaven med visitering af de medicinske patienter ud til AMK-vagtcentralen.
På Aalborg Universitetshospital fik sygeplejerskerne, der svarer på 112-opkaldene, 1. april tilføjet en ny opgave. De skal også tage imod opkald fra praktiserende læger, der ønsker at indlægge medicinske patienter på Aalborg Universitetshospital. En opgave, som tidligere var en del af lægernes opgaver blandt mange på de medicinske afdelinger. Det har givet bedre forløb for de medicinske patienter og lettet arbejdsgangen for de praktiserende læger, fortæller Aalborg Universitetshospital.

Det er de 20 sygeplejersker i AMK-vagtcentralen, som har opgaven på skift.

"De har fået undervisning og er blevet grundigt oplært i, hvordan de skal visitere patienterne. Og vi oplever allerede nu, at det er blevet meget positivt modtaget. Der er blevet ro til at tage sig af patienten," siger Jan Lindberg, der er chef for AMK-Vagtcentralen.

Indlæggende læge kan nøjes med ét opkald

I de første tre måneder, hvor ordningen har fungeret, har der været 3498 medicinske visitationer.

"En del af opkaldene handler om både indlæggelse og transport, og det betyder i praksis, at den indlæggende læge (praktiserende læge eller vagtlægen) kan nøjes med ét opkald. Det opleves meget mere smidigt og hurtigt og er også til gavn for patienten, der kommer hurtigere gennem forløbet," fortæller Jan Lindberg.

Mindske overbelægning

Tidligere var det var typisk forvagterne – de lidt mere urutinerede læger - der tog imod opkaldene, fortæller viceklinikchef Hanne Hartmann, Klinik Medicin.

"De skulle dermed tage stilling til dette, mens de tilså andre patienter. Det var ikke hensigtsmæssigt for hverken den patient, de skulle visitere eller for den patient, de sad overfor. Med flytningen af opgaven, kan lægerne nu bruge tiden på patienterne, når de er indlagt eller i ambulatoriet, og vi sikrer, at visitationen af de medicinske patienter bliver ens og præget af samme (høje) kvalitet," siger hun.

Der har været op mod 70 forskellige læger, der tidligere modtog opkaldene, fortæller hun.

Håbet er dermed også, at den nye visitationsordning vil kunne bidrage til at mindske overbelægningen på de medicinske sengeafsnit.

"Ved at samle opgaven på færre hænder, vil de patienter, der tidligere blev indlagt i tvivlstilfælde, nu blive visiteret dertil, hvor de i virkeligheden hører hjemme. Det kan være f.eks. være på anden afdeling, i ambulant regi, på daghospital eller derhjemme med rette støtte fra primærsektor," siger Hanne Hartmann.

Første sted i Danmark

Aalborg Universitetshospital er første sted i Danmark, hvor man har valgt at lægge opgaven med visitering af de medicinske patienter ud til AMK-vagtcentralen. De steder i Danmark, der på nuværende tidspunkt har indført sygeplejefaglig visitation, har organisatorisk placeret denne opgave i akutmodtagelserne.

"Men vi mener, at det var oplagt at placere opgaven i AMK-Vagtcentralen. Sygeplejerskerne er vant til lytte til komplekse problemstillinger og til at træffe hurtige beslutninger. Fra hospitalets side har vi haft et godt samarbejde med almen praksis om, hvordan vi bedst kunne få det til at lykkes. Og alene det, at mange læger kan nøjes med at kontakte ét sted er jo en gevinst i sig selv – både for lægen og ikke mindst patienten," siger Hanne Hartmann.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094