23948sdkhjf

Sygeplejersker bekæmpede stress med mindfulness

Simple teknikker fra yoga og mindfulness sænkede stressniveauet blandt sygeplejersker med 40 procent, viser et amerikansk pilotstudie.
Nogle jobs har et indbygget højt stressniveau. Det gælder for eksempel for sygeplejersker på intensive afdelinger, hvor der dagligt er liv på spil. Og ud over at det naturligvis spiller en rolle, at man er nok ansatte om at løse opgaven, så skaber selve uforudsigeligheden og risikoen for dødsfald også i sig selv et forhøjet alarmberedskab hos de ansatte. Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

En gruppe forskere fra Ohio State University satte sig for at undersøge, om man kan reducere stressniveauet ved at bruge teknikker fra blandt andet mindfulness.

Som testpersoner brugte de sygeplejersker fra universitetets intensiv kirurgiske afdeling. Sygeplejerskerne blev inddelt i to grupper. Den ene gruppe (32 personer) arbejdede som normalt, men deltog samtidig i et otte ugers forløb, hvor de dagligt lærte at bruge yoga, meditation, afspænding og mindfulness til at håndtere stress. Den anden gruppe (kontrolgruppen) arbejdede bare som normalt.

Stress kan håndteres

En uge før og efter forsøget målte forskerne stressniveauet hos begge grupper af sygeplejersker. Resultatet var, at stressniveauet var faldet med 40 procent hos de sygeplejersker, som havde deltaget i yoga- og mindfulness-forløbet, mens det var uændret hos kontrolgruppen, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

"Undersøgelsen viser, at helt simple mindfulness-teknikker kan bruges til at sænke stressniveauet og forebygge udbrændthed," siger Maryanna Klatt, som er en af forskerne bag undersøgelsen.

Hun pointerer, at selv om vilkårene for et job er stressende, så er undersøgelsen et eksempel på, at man ved hjælp af mindfulness-teknikker kan lære at håndtere stress mere hensigtsmæssigt.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079