Organisationer: Dyr medicin bør adskilles fra sygehusdrift
Stigende udgifter til medicin må adskilles fra sygehusenes budgetter til drift, lyder det fra organisationer.
Sådan lyder en opfordring fra Sygehussamarbejdet, som består af flere faglige organisationer indenfor sundhedsvæsnet, til regeringen og Danske Regioner, der i øjeblikket forhandler regionernes økonomi på plads.
- Vi peger på, at der indgås en økonomiaftale, hvor udgiften til medicin og behandlingsudstyr isoleres fra den almindelige sygehusøkonomi, lyder det i et åbent brev ifølge en pressemeddelelse fra Sygehussamarbejdet.
- Og vi foreslår, at der indgås flerårige økonomiaftaler, der kan sikre stabilitet på sygehusene, lyder brevet, som er stilet til sundhedsminister Sophie Løhde (V), finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og regionsformand Bent Hansen (S).
Organisationerne i Sygehussamarbejdet tæller Yngre Læger, Sundhedskartellet, Foreningen af Speciallæger, Danske Lægesekretærer i HK og FOA.
Her frygter man, at de stigende medicinudgifter får regionernes budgetter til at løbe løbsk og tvinger hospitalerne til at skulle spare, hvis ikke politikerne lægger en plan for, hvordan de stigende udgifter til medicin skal dækkes.
- Det vil være udtryk for manglende politisk ansvar for sundhedsvæsnet, hvis der indgås en ny økonomiaftale, hvor der ikke er taget højde for, hvordan stigende medicinudgifter skal betales, skriver Sygehussamarbejdet.
- Konsekvensen vil være, at sygehusene bliver nødt til at afskedige medarbejdere for at betale for ny medicin og nye behandlinger. Det hænger ikke sammen, at man fjerner de medarbejdere, som skal stå for de nye behandlinger, lyder det i brevet.
Tirsdag fortsætter forhandlingerne mellem Danske Regioner og regeringen om regionernes økonomi til næste år. Forhandlingerne kom i gang igen mandag, efter at de blev sat på pause på grund af folketingsvalget.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/