23948sdkhjf

Fælles anbefalinger skal forebygge konkurser

Mindst 30 kommuner har oplevet mindst en konkurs hos en privat leverandør på plejeområdet siden april 2013, viser en undersøgelse, der dækker 80 af de 98 kommuner.
KL og erhvervsorganisationerne DI og Dansk Erhverv har nu udarbejdet et fælles sæt anbefalinger til, hvordan kommuner og virksomheder bedst kan forebygge konkurser på plejeområdet og afbøde uheldige effekter af de konkurser, der alligevel måtte ske.

”Enhver konkurs er en for mange. Det er ikke fair for nogen. Og kommunerne skal gøre alt for, at det går mindst muligt ud over de ældre. Derfor udsendte KL tidligere på året nogle anbefalinger til kommunerne, og efter en god dialog med erhvervsorganisationerne er vi nu blevet enige om et sæt fælles anbefalinger rettet mod både kommuner og virksomheder,” siger Thomas Adelskov, formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg.

Krav om bankgaranti

KL har netop gennemført en undersøgelse blandt kommunerne for at afdække omfanget af konkurser på plejeområdet, og hvor mange borgere der har været berørt. Undersøgelsen, der dækker 80 af de 98 kommuner, viser, at mindst 30 kommuner har oplevet mindst en konkurs hos en privat leverandør på plejeområdet siden april 2013. Og mindst 4.150 borgere har været berørt af konkurserne.

Derfor har KL – blandt andet i dialog med erhvervsorganisationerne – arbejdet intensivt med, hvordan udbuddene fremover kan tilrettelægges, så risikoen for konkurser bliver mindre. Og det er altså nu mundet ud i fælles sæt anbefalinger med DI og Dansk Erhverv.

”Der findes en række redskaber, man kan bruge for at tage konkurserne i opløbet. Når kommunen udbyder, bør man for eksempel stille krav til de private om en bankgaranti. En bankgaranti afspejler en vis grad af økonomisk soliditet i virksomheden – altså at vi har med en sund og seriøs virksomhed at gøre,” siger Thomas Adelskov.

Beredskabsplan

Hvis en privat leverandør går konkurs, anbefaler KL og erhvervsorganisationerne, at kommune og leverandør allerede fra begyndelsen af samarbejdet har lavet en konkret beredskabsplan, så borgerne ikke kommer i klemme.

Thomas Adelskov understreger, at konkurserne ikke skal skræmme kommunerne fra at udbyde opgaver på plejeområdet i de tilfælde, hvor det giver mening. Og han slår fast, at kommuner i langt de fleste tilfælde har et velfungerende samarbejde med de private leverandører.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063