Ældrekommissionens formand: Plejehjem er underbemandede
Plejehjemsbeboere har i stigende grad mentale lidelser. Det stiller krav om mere og bedre uddannet personale.
Beboersammensætningen på plejehjemmene har ændret sig væsentligt de seneste år, og flere af beboerne har nu har psykiske lidelser, mens der tidligere var fysiske årsager til, at de fik en plejehjemsplads.
Eksempelvis lider omkring 60 procent af plejehjemsbeboerne i større eller mindre grad af demens.
- Plejehjemmene i dag er ved at udvikle sig til psykiatriske plejehjem. Og det stiller nogle større krav til de ansatte og deres faglige kunnen.
- På den baggrund må jeg konstatere, at der er tale om en underbemanding på plejehjemmene i dag, og jeg håber, at politikerne vil gøre noget ved det, siger formand for Ældrekommissionen Bjarne Hastrup, der også er direktør i Ældresagen, til Jyllands-Posten.
I kommunerne, hvor de konkrete normeringer på plejehjemmene fastlægges, siger formanden for Kommunernes Landsforenings social- og sundhedsudvalg, borgmester Thomas Adelskov (S), at der er hjælp på vej.
- Der er rigtig mange demente og andre med mentale udfordringer, som er på vores plejehjem. Det kræver flere hænder og også andre uddannelser.
Ældre- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger, at hun godt er klar over problemstillingen:
Hun vil imidlertid afvente en gennemgribende undersøgelse af normeringer med videre på landets plejehjem, før hun vil afgøre, hvad regeringen i givet fald vil sætte ind med.
Der er i dag omkring 240.000 danskere over 80 år. Det tal ventes at stige til cirka 350.000 i løbet af de næste ti år.
Sidste år blev antallet af beboere over 65 år i danske plejeboliger opgjort til 41.200. Af dem boede cirka 5400 på egentlige plejehjem, mens cirka 35.800 boede i almene plejeboliger.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/