23948sdkhjf

Vægttab på blot 5 procent giver resultater

Nyt forskningsprojekt på Aalborg UH kombinerer for første gang fysisk bækkenbundstræning og kostvejledning med fysisk træning.
Aalborg UH tilbyder nu overvægtige kvinder med urininkontinens et 12 ugers program med fysisk træning, bækkenbundstræning og kostvejledning. Det er første gang, man kombinerer de tre elementer. Målet er at styrke bækkenbunden og mindske vægten og hermed stoppe eller mindske inkontinensen. Første hold starter i begyndelsen af september.

Det er Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling, Ergo- og Fysioterapien samt Sund Info, enheden for Sundhedsfremme og forebyggelse på hospitalet, der har taget initiativ til forskningsprojektet. Det skal vise, om kombinationen af fysisk træning, bækkenbundstræning og kostvejledning har større effekt end et tidligere projekt, hvor man ”kun” kombinerede de to sidstnævnte.

"Overvægt i sig selv er problematisk i forhold til helbredet. I forhold til inkontinens skal der faktisk ikke så meget til, før der er gevinst. Forskning viser, at vægttab på blot 5 procent giver resultater. Og erfaringerne fra det tidligere projekt, vi lavede for inkontinente kvinder for nogle år siden viser, at kvindernes livskvalitet blev bedre pga. vægttabet, når de samtidig tabte sig. Med den nye indsats forventer vi, at kvinderne kan fastholde vægttabet over tid og derved bliver kvindernes gevinst større," siger Lise Søndergaard, leder af Sund Info.

12 ugers forløb

Det nye projekt er et forløb, der strækker sig over 12 uger, hvor kvinderne to gange om ugen er til træning og samtale på hospitalet.

Der bliver tilknyttet en fysioterapeut, som skal står for muskel- og konditionstræning, foruden at vejlede i træning af bækkenbunden. Kvinderne vil også blive fulgt og coachet af en klinisk diætist i forhold til deres diæt. Træning og diætvejledning vil foregå både individuelt og i grupper.

"Det er meget ubehageligt og socialt indskrænkende at være urininkontinent og mange afstår fra at deltage i fysiske aktiviteter, fordi de er utætte. Vi håber, at vi kan få kvinderne motiverede til fysisk aktivitet og samvær med andre ved at give dem mulighed for at træne sammen med andre i samme situation," siger Lise Søndergaard.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062