23948sdkhjf

Plejehjemspraktik skal afværge manglen på SOSU'er

Kommunernes stigende behov for SOSU-assistenter kan opfyldes med en nytænkning af uddannelsens praktik, viser nyt projekt i Silkeborg.
”Hvordan kan vi imødekomme kommunernes stigende behov for Social- og Sundhedsassistenter?” Det var oplægget til et regionalt pilotprojekt om praktikken på uddannelsen til SOSU-assistent, som netop er afsluttet.

Konklusionen er, at en del af elevernes hospitalspraktik fremover med fordel kan foregå på kommunernes plejecentre med akutfunktioner. På den måde kan der uddannes flere SOSU-assistenter - vel at mærke med samme høje faglige niveau som i dag.
Det er godt nyt for kommunerne, hvor antallet af SOSU-assistenter fra 2007 til 2013 er steget med 40 procent, siger man fra Social- og Sundhedsskolen i Silkeborg.

Der er mangel på SOSU-assistenter på plejecentrene. Og i takt med at vi bliver flere ældre og de ældre patienter udskrives tidligere fra hospitalerne til videre behandling i de kommunale pleje- og ældrecentre, vil behovet for flere SOSU-assistenter stige yderligere.

"Det har været vigtigt at undersøge, om eleverne kunne følge med opgaverne, som jo i stigende omfang flytter fra hospitalerne til akutte afsnit på kommunernes plejecentre. Det er glædeligt at konstatere, at det ser ud til at være en farbar vej, som kan medvirke til, at vi kan opfylde fremtidens behov for kvalificeret arbejdskraft," siger vicedirektør Karen Brix Roed fra Social- og Sundhedsskolen i Silkeborg.

Den manglende skolepraktik på landets social- og sundhedsskoler medfører, at skolerne ikke kan uddanne de nødvendige SOSU-assistenter, fordi der i takt med færre hospitalssenge er begyndende mangel på praktikpladser på hospitalerne. Derfor var projektets 17 SOSU-assistentelever i en delt praktik. Halvdelen af deres praktik har været på et hospital som normalt, mens den anden halvdel af praktikken har været på et plejehjem med akutafsnit i Silkeborg eller Skanderborg Kommune. Den delte praktik er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

"Pilotprojektet har vist, at social- og sundhedsassistenteleverne får nye læringsmuligheder, når vi udvider samarbejdet mellem hospital, kommuner og kommunernes udbyggede funktioner inden for pleje og genoptræning. Vi finder det meget tilfredsstillende, at vi kan være med til at imødekomme kommunernes behov for uddannelse af flere social- og sundhedsassistenter ved at udnytte samarbejdet omkring patienterne til også at skabe muligheder for uddannelse på tværs af det kommunale og regionale område på højt fagligt niveau,” siger sygeplejefaglig direktør Tove Kristensen fra Hospitalsenhed Midt, Region Midtjylland.

Pilotprojektet fra Silkeborg og Skanderborg har ikke kun opbakning fra arbejdsgiverne og uddannelserne. Også medarbejdernes fagforbund, FOA, har deltaget.

Pilotprojektet er et samarbejde mellem:
Silkeborg Kommune
Skanderborg Kommune
FOA Silkeborg-Skanderborg
Hospitalsenhed Midt i Region Midtjylland
Social- og Sundhedsskolen i Silkeborg

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.068