23948sdkhjf

Succes med sociale sygeplejersker

Socialt udsatte patienter bliver ofte misforstået og ikke færdigbehandlet. Det har et team af sociale sygeplejersker på Aarhus Univeristetshospital afhjulpet.
Sygeplejersker til socialt udsatte patienter har vist sig at være en gave for Aarhus Universitetshospital.

Socialsygeplejerskerne, som de kaldes, er tilknyttet de patienter, der har det sværest med sygehuse, og som sygehusene også har svært ved at håndtere.
I et år har ordningen været prøvet af på Aarhus Universitetshospital – til stor hjælp for både sygehuspersonale og de socialt udsatte patienter.
Det skriver Dansk Sygeplejeråds nyhedsbrev Synergi.

Patienterne får bedre pleje og behandling, og stadig flere bliver færdigbehandlet, siger man fra Akutafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Her har man tilknyttet to socialsygeplejersker, hvis opgave er at hjælpe patienter med et misbrug, er hjemløse, psykisk syge eller slås med andre massive sundhedsmæssige og sociale problemer.

”Det har været en succes. Alle har evalueret indsatsen godt – både patienter, personale og samarbejdspartnere. Og politikerne i regionen har også været særdeles positive overfor indsatsen,” siger Anette Schouv Kjeldsen, projektleder og centerchef for Akutcentret på Aarhus Universitetshospital.
Projektet er gennemført med en bevilling på 1,5 millioner kroner med krav om, at første år skulle være en projektperiode med en evaluering.

"Vi forventer, at ordningen er en fast del af Aarhus Universitetshospital nu," siger Anette Schouv Kjeldsen.

Ifølge undersøgelser på området udgør de socialt udsatte patienter en gruppe, der ikke behandles med samme respekt og værdighed som andre patientgrupper, og som ofte forlader hospitalet, før de er færdigbehandlede. Der opstår ofte misforståelser mellem personalet og disse patienter, og patienterne ønsker ofte slet ikke at være på hospitalet.

”Når de kommer på hospitalet, kan personalet for eksempel let komme til at tro, at de bare ønsker at få flere stoffer. Men sådan hænger det ikke altid sammen. De har også brug for at blive ordentligt smertebehandlet og få en ordentlig pleje og behandling. Ofte bliver information mistolket, og her hjælper socialsygeplejerskerne med kommunikation mellem personalet og patienten,” siger Anette Schouv Kjeldsen.

UDfordringen med at patienter udskrives før tid og måske ofte til gaden, selvom de har behov for yderligere pleje, forsøges at løses med kommunale omsorgspladser. Den dialog er igang med Aarhus Kommune.

Ordningen med socialsygeplejersker forventes at blive udbredt til også at varetage patienter på hele Aarhus Universitetshospital.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.332