23948sdkhjf

Ny kampagne for influenzavaccine skal redde liv

Lægers anbefalinger skal få flere ældre, kronisk syge og gravide til at blive vaccineret mod influenza.
Influenza-sæsonen står for døren, og det kan få fatale konsekvenser for en række danskere.

Gravide, ældre over 65 år og personer med kroniske sygdomme som eksempelvis astma, KOL, diabetes og hjerte-kar-sygdomme har nemlig en øget risiko for at blive alvorlige syge af influenza.

I værste fald kan de dø af komplikationer som følge af virusinfektionen. Det sker hvert år for op mod 2000 danskere.

Men mange i risikogruppen fravælger vaccinen, fordi de mangler viden om vaccinationens virkning og bivirkninger, viser en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen igangsætter derfor lørdag en ny kampagne, som skal få flere til at lade sig vaccinere. Og særligt de praktiserende læger spiller en rolle for, at flere i risikogruppen lader sig vaccinere.

- En stor del af dem, der siger, de vil lade sig vaccinere i år, vil gøre det, fordi de har fået anbefalet det af deres læge, siger kampagneleder i Sundhedsstyrelsen Anne Rygaard Hjorthøj.

- Derfor har læger og andre sundhedspersoner et stort ansvar for at oplyse risikogrupperne om fordelene ved influenzavaccinen. Det kan simpelthen redde liv.

Sundhedsstyrelsens undersøgelse viser, at 62 procent af de ældre vil lade sig vaccinere, hvis deres læge anbefaler det. Det samme gælder for 53 procent af kronikerne.

Hos de praktiserende læger anerkender man ansvaret.

- Det er i høj grad vores ansvar at oplyse og rådgive vores patienter i risikogruppen om fordelene ved at lade sig vaccinere, siger formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Christian Freitag.

- Og vi kan formentlig få flere vaccineret, end vi gør lige nu. Men vi er blevet bedre til at spørge vores patienter, om de nu har husket at få en vaccine.

Ældre og borgere med bestemte sygdomme kan blive vaccineret gratis fra den 1. oktober og året ud. For gravide efter 12. uge gælder det gratis tilbud frem til 1. marts 2016.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.224