23948sdkhjf

For få ansatte i psykiatrien øger risikoen for vold

En ny undersøgelse blandt sygeplejersker og social- og sundhedspersonalet i psykiatrien peger på, at der er sammenhæng mellem normeringer, tid og vold.
Mere end 6 ud af 10 medarbejdere i psykiatrien har været udsat for vold eller trusler om vold på deres arbejde. Risikoen er størst de steder, hvor der ikke er nok tid og tilstrækkeligt med medarbejdere. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd, Bedre Psykiatri og FOA.

Jo oftere man som medarbejder i psykiatrien oplever, at der ikke er tilstrækkeligt med personale i forhold til patienter eller beboere, jo større er risikoen for, at man bliver udsat for vold eller trusler. 55 procent af de medarbejdere, der synes, at antallet af ansatte på deres arbejdsplads passer til antallet af patienter eller beboere har været udsat for vold eller trusler. Men blandt de medarbejdere, der synes, at der ikke er personale nok, har hele 70 procent været udsat for vold eller trusler.

Samtaler og nærvær

Det samme gælder i forhold til tid til samtale og samvær med patienter, beboere og pårørende. Medarbejdere, der har nok tid til samtaler og samvær er langt mindre udsat for vold og trusler (52 procent) end medarbejdere, der ikke har den fornødne tid til samtaler og samvær (72 procent). Også gode fysiske rammer og de rette kompetencer hos medarbejderne giver en lavere risiko for vold for medarbejderne.

Opfordring til politikerne

Sammenhængen mellem tid, normeringer og vold i psykiatrien får nu FOA, Dansk Sygeplejeråd og Bedre Psykiatri til at opfordre politikerne til at give en økonomisk saltvandsindsprøjtning til psykiatrien. Organisationerne peger på, at hvis kurven med vold og trusler i psykiatrien skal knækkes, så skal alle – både ansatte, patienter/beboere og pårørende – sikres en hverdag med mindre tidspres, mere tid til omsorg, faglig støtte til medarbejderne og bredere behandlingstilbud.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094