23948sdkhjf

Nedskæringer: FOAs formand er forarget

Rengøring én time hver 4. uge til ældre, der ikke kan selv og færre aften- og nattevagter på plejecentre. Det ser virkelig ikke kønt ud med den danske velfærd, siger Dennis Kristensen, FOA.
Næsten halvdelen af kommunerne – 43 procent – forventer, at antallet af ansatte i kommunerne vil falde i 2016. Kun 4 procent af kommunerne tror, at antallet vil stige. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for FOA.

Årsagen til de færre ansatte er især det såkaldte omprioriteringsbidrag, som blev aftalt mellem regeringen og kommunerne i økonomiaftalen for 2016. Omprioriteringsbidraget betyder, at kommunernes serviceudgifter bliver beskåret med 500 millioner kroner til næste år og endnu mere de følgende år. Og det kan ikke gøres uden at forringe servicen og skære ned i antallet af medarbejdere, siger de økonomiansvarlige i kommunerne i undersøgelsen.

FOAs formand er forarget.

”Regeringens omprioriteringsbidrag er jo i virkeligheden et andet ord for det, de kalder nulvækst, men som i virkeligheden er minusvækst. Og det ærgrer mig at måtte konstatere, at venstres politik har sejret over anstændigheden. Kommunernes sparekataloger bugner med spareforslag, der vil ramme børn, ældre og syge. Rengøring én time hver 4. uge til ældre, der ikke kan selv, færre aften- og nattevagter på plejecentre og en kortere åbningstider i nogle af børnehaverne. Det ser virkelig ikke kønt ud med den danske velfærd," siger Dennis Kristensen.

Kommunerne har siden 2009 fået 29.000 færre ansatte, fortæller FOA. Ifølge økonomiaftalen for 2016, vil serviceudgifterne i kommunerne falde med 500 mio.kr. til næste år, som følge af omprioriteringsbidraget. Det vil betyde, at antallet af ansatte vil falde med cirka 1000 personer i 2016 og yderligere blive reduceret med omkring 4.500 personer i 2017, hvor regeringen har lagt op til, at omprioriteringsbidraget skal vokse én procent om året.

”Når man kigger på, hvor antallet af medarbejdere er faldet mest, så er det i de store områder som ældreplejen, børnepasningen og i skolerne. Akademikere er der derimod kommet flere af. Men det giver jo ikke en bedre pleje til fru Jensen på plejehjemmet eller Sofie i vuggestuen,” siger Dennis Kristensen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.075