DF klar til at droppe skattelettelser for erhvervslivet
DF er skeptisk over for, om erhvervsskattelettelser og nedskæring af boligydelse skal med i finanslov.
Men partiformand Kristian Thulesen Dahl, der efter partiets sommergruppemøde i august slog fast, at de 2,4 milliarder var partiets absolutte hovedkrav, vil ikke af den grund blåstemple det finanslovsudspil, Venstre-regeringen har lagt frem tirsdag.
- Vi skal nu kigge på, hvordan de penge så bliver brugt og til hvad. Noget af det, der er meget vigtigt for os, er at bekæmpe overbelægning. Så selvfølgelig er der stadig en del at diskutere, siger han.
Men selvom hovedkravet om et løft til sundhedsvæsnet synes at kunne opfyldes, så har Dansk Folkeparti stadig mere på ønskelisten.
Tilbage i sommer fjernede regeringen den såkaldte ældremilliard, som kommunerne tidligere fik med krav om, at pengene gik til ældre.
Pengene bliver nu i stedet givet via kommunernes bloktilskud, men det betyder, at nogle kommuner, særligt i yderområderne, får mindre at gøre med, fordi pengene fordeles på en anden måde mellem kommunerne.
- Det er et af de områder, vi skal sætte ind på, fastslår Kristian Thulesen Dahl.
Han ser desuden frem mod de forhandlinger om politiforliget, der venter i nær fremtid. Her vil Dansk Folkeparti arbejde for en stærkere grænsekontrol.
Regeringen har sat 1,7 milliarder kroner af til områder, der skal forhandles om, blandt andet politiforliget. Kristian Thulesen Dahl, hvis parti ønsker 2000 flere politibetjente, tvivler på, at det beløb er højt nok.
- Vi tror ikke, at de 1,7 milliarder rækker til de her ting, siger Thulesen Dahl.
- Derfor forbeholder vi os selvfølgelig ret til at finde penge andre steder, men også at afvise nogle af de ting, regeringen foreslår, siger han.
- Når regeringen putter nogle af sine løfter til erhvervslivet ind og vil bruge penge på det, så bliver vi nødt til at komme med en vis portion skepsis.
Regeringen vil blandt andet bruge 600 millioner kroner på, at folk, der arver eller får unoterede aktier foræret, skal slippe billigere i skat.
Selvom DF er enig i, at de nugældende regler bør ændres, så kunne Thulesen Dahl godt forestille sig, at man kunne vente, til der var bedre råd.
- Det handler om, hvornår pengene er der til det. Hvis vi skal vælge mellem, om de ældre skal have ordentlige forhold på plejehjemmene, eller vi skal lave om på reglerne, så vælger vi selvfølgelig de ældre.
Han er også kritisk over for planerne om at spare på boligydelsen.
- Det, synes jeg, er problematisk. Regeringen påstår, det er en beregningsteknisk ting. Men hvis man kommer til mennesker, der ikke har ret meget at gøre godt med, så betyder det jo virkelig noget. Det kan meget vel være noget af det, vi skal pille ud af regeringens forslag.
Regeringens ønske om at spare på forskningsbudgetterne er DF til gengæld med på.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/