FOA: Finanslov giver ingen varig velfærd
Det bliver de svageste i vores samfund, der kommer til at betale for regeringens finanslov, mener FOAs formand, der frygter, at finansloven vil øge uligheden i samfundet.
”Det giver jo ikke det varige løft af velfærden på sundheds- og ældreområdet, som regeringen havde lovet, for satspuljepengene er midlertidige og falder væk efter fire år. Men det gør mængden af demente og plejekrævende ældre jo ikke – tværtimod. Satspuljepenge kan lave småreparationer. Men pengene – som jo kommer fra de svageste grupper – kan ikke skabe det varige løft af velfærden, der er behov for," lyder det fra Dennis Kristensen.
FOAs formand advarer samtidig mod den stigende ulighed, som han mener, at finansloven vil forårsage.
”At genindføre kontanthjælpsloftet og brede integrationsydelsen ud til flere målgrupper – for så at bruge besparelserne på skattelettelser til dem, der er i arbejde, er altså en direkte vej til at øge uligheden. Det er meget langt fra tanken om, at det er de bredeste skuldre, der må bære mest. Tiden er ikke til skattelettelser, der tømmer de offentlige kasser. Der er tværtimod brug for hver en krone til velfærd,” siger Dennis Kristensen.
Han ærgrer sig over, at finansloven ikke retter op på den skævhed, som omprioriteringsbidraget medfører i kommunerne men tværtimod udvider omprioriteringsbidraget, så uddannelsesinstitutioner, herunder erhvervsskolerne, også bliver ramt.
”Vi ved, at kommunerne må skære dybt i den borgernære velfærd netop på grund af omprioriteringsbidraget. Og det var ikke just det, regeringen lovede, inden den blev valgt. Det ærgrer mig derfor, at man ikke bruger finansloven til at rette op på børne- og ældreområdets normeringer, der generelt trænger til et gevaldigt løft,” siger Dennis Kristensen.