23948sdkhjf

Randers får fælles akutafdeling for fysisk og psykisk syge

Personalet på akutafdelingen på regionshospitalet Randers har været igennem et uddannelses-program op til åbningen i dag.
Regionshospitalet Randers får i dag - som det første sted i landet - en fælles akutafdeling for både fysisk og psykisk syge. Flere hospitaler følger.

"Vi har længe ønsket at modtage akut syge patienter samme sted, uanset om man er fysisk eller psykisk syg. Vi skal kunne tage hånd om alle de problemer vores akutte patienter har ét og samme sted," siger formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S).

Personalet på akutafdelingen i Randers har været igennem et uddannelses-program op til åbningen i dag den 1. oktober. Her har der været fokus på de særlige problemstillinger, der kan gælde for patienter med psykiatriske lidelser.

Visionen for akuthospitalet lyder: Rette hjælp på rette tidspunkt. Men erfaringen viser, at det ikke altid er lige let at skelne, om akutte patienter har mest brug for psykiatrisk eller somatisk hjælp, fortæller Region Midtjylland. Eksempelvis kan ældre mennesker reagere med psykiatriske symptomer som hallucinationer, hvis de får fysiske problemer som smerter eller infektioner. Mange patienter kan også have både fysiske og psykiske problemstillinger på samme tid.

Fælles indgang

Håbet er, at den fælles indgang vil bidrage til at holde mennesker med en psykisk sygdom mere raske. Statistikkerne taler deres eget sprog. Mennesker med en psykisk sygdom kan eksempelvis forvente at leve 15-20 år kortere, og tre ud af fire psykisk syge har også en eller flere somatiske sygdomme.

På den baggrund glæder formand for regionens psykiatriudvalg, Henrik Gottlieb, sig også over premieren:

"Jeg tror, det bliver rigtig godt for vores patienter. Med den fælles indgang kan man koordinere tingene, og patienterne kan få den rigtige behandling fra starten," siger han.

Forskning

Akutafdelingen i Randers bliver den første. Men helt sikkert ikke den sidste, der bliver fælles for psykisk og fysisk sygdom, fortæller Region Midtjylland. De øvrige fire akuthospitaler i Region Midtjylland arbejder også på at skabe en fælles indgang for alle patienter.

Men inden det sker, skal de første erfaringer fra Randers samles op og evalueres. Det sker blandt andet med et forskningsprojekt og med løbende evalueringer.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.071