Kommuner efterlyser selvransagelse i privat hjemmepleje
Efter endnu en konkurs understreger KL, at plejefirmaer ikke skal give tilbud på opgaver, de ikke magter.
Sådan lyder det fra Kommunernes Landsforening, KL, som derfor beder private virksomheder være realistiske, når de melder sig som udbydere af hjemmepleje.
"Det her går ud over de ældre, og det er stærkt bekymrende," siger Thomas Adelskov, formand for KL's social- og sundhedsudvalg.
"Det er vigtigt, at kommunerne kan stole på, at virksomhederne kan leve op til de tilbud, de har givet. Ellers falder udbudsmodellen fra hinanden."
Reaktionen kommer, efter at hjemmehjælpsfirmaet Tryghedsplejen fredag gik konkurs. Det var tredje gang på bare et halvt år, at et privat hjemmehjælpsfirma - på grund af en skrantende økonomi - måtte dreje nøglen om.
"Der bør stilles krav til tilbudsgivernes økonomiske formåen i udbuddet, og kommunerne bør stille krav om, at leverandørerne stiller garantier og sikkerhed ved udbud på plejeområdet," siger Thomas Adelskov.
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) opfordrede lørdag kommunerne til at være mere kritiske - og ikke kun tænke på prisen - når de vælger firmaer, der skal hjælpe ældre borgere med at komme i bad, gøre rent og vaske op.
Men kommunerne har ikke kun øje for de billigste tilbud, lyder det fra KL, som mener, at problemets rod findes hos de private udbydere af hjemmehjælp.
"Kommunerne definerer opgaverne, og virksomhederne byder ind med den pris, de mener, er den rette. Den pris bør kommunerne kunne stole på. Hvis der er virksomheder, som byder så langt under, at det ikke kan løbe rundt, er det højst problematisk," siger Thomas Adelskov.
Han understreger, at kommunerne selvfølgelig løbende skal holde øje med de private udbydere af hjemmehjælp. Og så skal kommunerne have en beredskabsplan klar, så borgerne bliver mindst muligt berørte, hvis et privat plejefirma går konkurs.
KL samarbejder med Dansk Industri og Dansk Erhverv for at finde et middel mod konkurser i den private hjemmepleje.
/ritzau/
Kilde: /ritzau/