23948sdkhjf

"Energitæt"-mejerist jubler: Jeg blev frifundet

Energitæt is til småtspisende må alligevel godt hedde Energitæt.
Han vidste på forhånd, at han havde folkets opbakning, men nu har han også fået en opadvendt tommelfinger fra retssystemet: Indehaveren af Aabybro Mejeri, Niels Henrik Lindhardt, blev torsdag frifundet af Vestre Landsret i sagen om navnet på mejeriets populære is-serie "Energitæt".

Retten i Hjørring havde tidligere dømt Niels Henrik Lindhardt til at betale en bøde på 10.000 kroner, fordi "Energitæt" ifølge retten strider mod EU's såkaldte anprisningsregler.

Nu er Aabybro Mejeri pure frifundet, og Niels Henrik Lindhardt, der har forsøgt at tage sagen udelukkende med godt humør, indrømmer gerne, at han er særdeles lettet.

"De sidste 14 dage har jeg faktisk ikke haft det ret godt. Men nu er jeg blevet renset og kan gå oprejst igen. Jeg bliver ski da mere og mere glad for at leve i Danmark - faktisk er jeg lidt imponeret over retssystemet; at man gør så meget ud af så bette en sag," siger han.

- Du har vundet uanset hvad

Opbakningen fra familie, venner og mange andre har været der hele tiden, og det i sådan en grad, at Niels Henrik Lindhardts sønner onsdag aften gav ham ren besked.

"De sagde, at "uanset hvad, så har du vundet, for folkets dom er bedre end rettens", fortæller Aabybro-mejeristen med hensyn til de store mængder støtteerklæringer han har fået mange steder fra.
Ikke mindst på de elektroniske medier har mange taget sig til hovedet over den oprindelige bøde på 10.000 kroner.

Blandt kommentarerne har været meldinger som "Der må da være grænser for disse tåbelige regler", "Denne dom er fuldstændig galimatias" og "Kæmp videre!".

Tilstrækkelig sammenhæng

"Energitæt" er is, der har forhøjet indhold af protein, fedt og kulhydrat, og som ikke mindst er populært på sygehuse og plejehjem som hjælp til småtspisende, underernærede patienter/beboere. Tilsyneladende har EU med sin anprisningsliste ikke taget højde for, at der kan være behov for at anprise fødevarer, der feder.

I sin begrundelse for frifindelsen nævner Vestre Landsret, at godt nok er ernæringsanprisningen "Energitæt" isoleret set ikke i overensstemmelse med reglerne - men fordi Aabybro Mejeri neden under navnet har tilføjet sætningen "Forøget indhold af protein", bliver det alligevel tilladt.

Sidstnævnte er således en tilladt anprisning, og landsretten finder, at der er tilstrækkelig sammenhæng mellem betegnelserne "Energitæt" og "Forøget indhold af protein" til, at en undtagelsesbestemmelse i EU-reglerne kan finde anvendelse.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078