Danske forskere udvikler robotskelet til ældre
Det bærbare robotskelet skal supplere de ældres kræfter, så de kan fortsætte med at være mobile og selvhjulpne i længere tid.
"Mange ældre er mentalt friske og ønsker at blive ved med at være aktive, men deres fysiske formåen bliver ringere og ringere," forklarer lektor Shaoping Bai fra Institut for Mekanik og Produktion på AAU.
"Det her et forsøg på at supplere de ældres kræfter, så de kan blive ved med at være mobile og selvhjulpne i længere tid," siger han.
Ekstra kræfter
Et exoskelet er populært sagt en form for letvægts-robotskelet med små elektromotorer, som man kan spænde fast på kroppen. På den måde får kroppen støtte, samtidig med at motorerne giver ekstra kræfter til at udføre forskellige former for bevægelse. Ved hjælp af en række avancerede sensorer registrerer exoskelettet eksempelvis, om man vil løfte armen eller strække albuen, og aktiverer de små motorer, der fungerer lidt på samme måde som servostyringen i en bil; bevægelserne bliver lettere, og man behøver ikke bruge ret mange kræfter på dem.
Målgruppen for de exoskeletter forskerne på Aalborg Universitet arbejder på at udvikle er primært aktive ældre, der for eksempel gerne vil blive ved med at kunne ordne have, gå ture og klare sig i eget hjem i længere tid.
"Der findes nogle meget avancerede og meget kostbare exoskeletter, der er udviklet til den medicinske verden," forklarer Shaoping Bai.
"Men det er ikke det, vi arbejder på at udvikle. Det produkt, vi ender med, bliver mere noget, man tager på en halv time eller en time, hvis man skal løse en opgave, som man ikke længere kan klare," fortæller han.
På markedet om fem år
Samarbejdet om AXO-Suit, som robotskelettet hedder, har været i gang i ti måneder og forventer at kunne præsentere den første bærbare prototype allerede i løbet af et år. Ved projektets udløb om godt to år skal der være en fuldt funktionsdygtig model klar. Om fem år forventer forskerne, at der vil være kommercielt tilgængelige modeller på markedet.