23948sdkhjf

Kommuner afsætter ressourcer til aften og nat

Men det ændrer ikke på, at normeringen i aften- og nattetimerne er katastrofal lav, siger Alzheimerforeningen: ”Det er som at tisse i bukserne”, siger direktør Nis Peter Nissen.
To af landets største kommuner vælger nu at gå imod strømmen og opnormere bemandingen i aften- og nattetimerne på plejecentrene: De københavnske plejecentre får næste år mulighed for at flytte flere medarbejdertimer fra dag til aften. Og Aalborg Kommune har næste år sat flere penge af til nattevagter på plejehjemmene.
Det skriver MagasinetPleje idag.

”Dagen slutter jo ikke klokken 15 eller 17, der er stadig en masse liv på plejehjemmet, og der er brug for hænder, når der skal spises aftensmad, og beboere skal lægges i seng. Derfor har vi prioriteret at sætte penge af til en lidt bedre normering i aftentimerne”, fortæller Købehavns sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF).
De borgere, der i dag flytter på plejehjem, er ofte mere sårbare og svækkede, og der er flere beboere med demens, fortæller rådmand Thomas Krarup (C) fra Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune.
”Vi skal kunne matche den her stigende kompleksitet i normeringen, og vi skal også kunne matche den i faglighed,” siger han til Magasinet Pleje.
Aalborg har derfor i 2016 afsat to mio. kroner ekstra til nattevagter.

"Som at tisse i bukserne"
Direktør for Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, har dog sine forbehold.
”Det er som at tisse i bukserne, hvis kommunerne skal løse det ved at flytte rundt på ressourcerne. Der skal simpelthen flere medarbejdere til,” siger Alzheimerforeningens direktør til Magasinet Pleje.
Han mener, at bemandingen på flere plejehjem i dag er så lav, at demenspatienter ikke får den nødvendige behandling og pleje. Der er en særlig udfordring om natten, fordi demensramte har en mere besværlig søvnrytme, vågner oftere og går ud, forklarer han. Men hvis man flytter medarbejdertimer fra dag til nat, får man ikke lavet den nødvendige behandling og aktivering i dagtimerne, og det gør, at uroen hos demenspatienterne er meget større om natten, siger han, uden direkte henvisning til de konkrete initiativer.

”Ligesom Alzheimerforeningen så jeg selvfølgelig rigtig gerne en højere normering på plejehjemmene generelt set. I København flytter vi nogle timer fra dag til aften for at gøre det mere fleksibelt - så plejehjemmene rent faktisk har råd og mulighed for at planlægge dagen og aftenen på en ny og bedre måde til gavn for den enkelte beboer,” siger Københavns sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF).

Læs hele historien om de Københavnske og Aalborgensiske tanker i Magasinet Pleje, der udkommer i dag.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062