23948sdkhjf

Hospitaler i Midtjylland sparer på donorblodet

I Region Midtjylland er brugen af donorblod faldet med 14 procent fra 2013 til 2014.
Blodtransfusionerne med røde blodlegemer er faldet i Region Midtjylland.

Det skriver regionen i en pressemeddelelse.

Her har man bevidst arbejdet på at bruge mindre blod. Dels for at spare penge og dels fordi, blodet kan være unødvendigt for en række patienter.

Det siger Christian Erikstrup, overlæge på Klinisk Immunologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital i pressemeddelelsen.

- Det er bestemt et positivt tegn, at sundhedspersonalet nu i højere grad vurderer, om en patient med blodmangel skal have blod eller kan klare sig uden, siger han og understreger, at der kan være alvorlige problemer forbundet med at give donorblod.

Bivirkningerne tæller risiko for infektioner og hjerte-lungeproblemer, fordi donorblod øger modtageligheden for infektioner.

- Øvelsen går derfor ud på at bruge blod, hvor det er afgørende. Det kan for eksempel være i forbindelse med akut blødning eller andre former for alvorlig blodmangel, siger Christian Erikstrup.

Det skal dog ikke være sådan, at lægerne holder sig tilbage med at bruge blod, hvis patienten har brug for det, siger formanden for hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), i pressemeddelelsen.

- Skal man bruge blod, så skal man bruge blod og det er og bliver en lægefaglig vurdering, siger han, men lægger ikke skjul på, at sparet blod også er sparede kroner.

- Region Midtjyllands økonomi er stram og i spareplanen for de kommende år har vi indregnet, at blodforbruget falder endnu mere, siger Anders Kühnau.

I pressemeddelelsen gør regionen opmærksom på, at brugen af donorblod på alle regionens hospitaler er faldet med 14 procent fra 2013 til 2014. Derudover er der i de første otte måneder af i år brugt 19 procent mindre blod end i samme periode sidste år.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203