”Ja, ved Gud har konkurserne da skræmt mig"
"Den danske dagsorden for privatisering af hjemmepleje har en helt anden dagsorden nu end før marts måned," mener Arne Boelt (A), borgmester i Hjørring. "Alarmklokker bør ringe, når leverandørernes priser er for lave," siger forsker Ole Helby Petersen.
Endnu en ramte i går 4. november, da "Gurlis Pleje og Rengøring" måtte dreje nøglen om.
Konkurserne trækker et spor af frygt for lignende, fremtidige tilfælde med sig. Det mærker blandt andre Arne Boelt (S) i Hjørring Kommune, der stadig kæmper med efterdønningerne af Kærkommens konkurs i marts.
Har konkursen ændret din holdning til fremtidige udliciteringer i Hjørring Kommune?
”Ja, det er da ved Gud, at den har. Den danske dagsorden for privatisering af hjemmepleje har en helt anden dagsorden nu end før marts måned. Lidt ligesom vi alle havde det efter 11. september. Intet er det samme længere...”
Samme frygt har Venstre-kvinden og iværksætteren, Vibeke Haaning, ikke. Hun ryster ikke på hænderne over flere udliciteringer og heller ikke over at starte egen plejevirksomhed på ny.
"Selvfølgelig tænkte jeg da over, om jeg løb en risiko. Hele branchens troværdighed er jo på spil. Men jeg vurderede også, at min erfaring er så stor, at jeg turde tage chancen. Der er brug for stabile virksomheder i hjemmeplejesektoren,” siger hun.
Forsker og lektor Ole Helby Petersen, RUC, mener, at kommunerne skal klædes bedre på til kommende udliciteringer. Men også at Christiansborg må tage affære.
”Man kan ikke komme uden om, at ministeren har et ansvar for at være med til at finde en løsning. Det er usædvanligt, at man har detaillovgivet i den udstrakte grad, som man har på hjemmeplejeområdet. Det er en decideret afvigelse - staten blander sig normalt ikke på samme måde i kommunernes håndtering af udbud i andre brancher, siger han til Magasinet Pleje.
Som abonnent kan du læse hele historien og flere kommentarer i den trykte udgave af Magasinet Pleje.