23948sdkhjf

Færre vaccineres mod livmoderhalskræft

Forældre frygter, at deres døtre skal blive syge af HPV-vaccinen. Tilslutningen falder drastisk.
Tilslutningen til den omdiskuterede HPV-vaccine falder.

Kun 71 procent af piger født i 2002 har været hos lægen for at blive vaccineret, viser nye tal fra Statens Serum Institut.

Til sammenligning blev 90 procent af pigerne født i 2000, 1999 og 1998 vaccineret.

- Tilslutningen falder alt for meget, og det er rigtig ærgerligt, siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse Iben Holten til Ritzau.

Vaccinen blev en del af det danske vaccinationsprogram i 2009. Den forebygger livmoderhalskræft, som er en af de mest dødelige kræftsygdomme.

Men vaccinen er også under mistanke for at give bivirkninger som kronisk hovedpine, ondt i maven, træthed og besvimelser.

Og det er formentlig baggrunden for, at færre forældre vælger at lade deres døtre vaccinere, vurderer afdelingslæge på Statens Serum Institut Palle Valentiner-Branth.

- Det er meget sandsynligt, at det er stigningen i anmeldte bivirkninger, der spiller ind, siger han til Ritzau.

Samme vurdering har Kræftens Bekæmpelse:

- Debatten om bivirkninger har været voldsom, og det har forskrækket nogle forældre, siger Iben Holten.

Torsdag konkluderede en undersøgelse fra Det Europæiske Lægemiddelagenturs bivirkningskomité, Prac, at der ingen sammenhæng er mellem vaccinen og det alvorlige svimmelheds- og træthedsyndrom POTS.

Heller ikke smertesyndromet CRPS kan sættes i forbindelse med vaccinen.

Kræftens Bekæmpelse håber, at resultatet vil være med til at fjerne den usikkerhed, der er opstået og igen sætte fokus på vaccinens fordele.

Men på Synkopecentret på Frederiksberg Hospital, som behandler omkring 100 piger henvist til en undersøgelse for bivirkninger, mener overlæge og forskningsleder Jesper Mehlsen ikke, at undersøgelsen er tilstrækkelig grundig.

Han siger til Ritzau, at konklusionerne hviler på et tyndt grundlag, fordi der er tale om registerdata og ikke en forskningsbaseret undersøgelse.

- Det er nødvendigt at tage det mere alvorligt og lave nogle solide forskningsundersøgelse. Ellers er jeg bange for, at mange forældre fortsat ikke vil lade deres børn vaccinere, siger Jesper Mehlsen.

Han kritiserer desuden, at undersøgelsen baserer sig på indberetninger fra de firmaer, der står bag vaccinen.

- Man behøver vist ikke være Einstein for at regne ud, at der er noget her, som ikke hænger sammen, siger han.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078