Gebyrforsøg i Silkeborg
Patienter på Radiologisk Afsnit på Regionshospitalet Silkeborg bliver nu som forsøg pålagt et gebyr, hvis de bliver væk fra en aftale uden at melde afbud.
Gebyrer bliver ofte foreslået som middel mod patienternes glemsomhed, men ingen ved med sikkerhed, om de faktisk virker, eller om gebyrerne ligefrem skaber nye problemer, lyder det fra Region Midtjylland.
Forsøget i blandt andet Silkeborg skal derfor svare på, om gebyrer styrker patienternes fremmøde eller afbud - og om gebyrer har en negativ effekt, fortæller forsøgets leder Ulla Væggemose fra CFK - Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i Region Midtjylland.
Radiologisk Afsnit på Regionshospitalet Silkeborg har i en periode nøje undersøgt, hvor mange patienter der er blevet væk uden afbud. Perioden uden gebyr - og nu en med gebyr - kan således senere sammenlignes på en række punkter.
Adfærd
Formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S) pointerer, at forsøget kun sker på hospitalsafdelinger, hvor der er nem og hurtig adgang til at melde afbud.
"Der er så mange meninger om, hvad kontante påmindelser kan gøre ved fremmødet, så det bliver meget spændende at se, om vi på baggrund af denne forskning lykkes med at sætte en streg under facit," siger Anders Kühnau.
Gebyret bliver i praksis opkrævet ved at udeblevne patienter får tilsendt en regning. Gebyret på 250 kr. skal påvirke patienters adfærd, og er ikke tænkt som kompensation til hospital eller andre for tab af indtægt eller produktion.
Forsøget er aftalt i økonomiaftalen for 2013 mellem Danske Regioner og Regeringen. Region Midtjylland har påtaget sig at stå for undersøgelsen.
Gebyrordningen er planlagt til at vare indtil slutningen af 2016. Materialet bliver siden analyseret og offentliggjort i begyndelsen af 2017.
Det er CFK - Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, der står for forskningsprojektet: Gebyr ved udeblivelse og gennemførelsen af det kliniske forsøg i samarbejde med KORA – Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.