23948sdkhjf

Eksperter mener fedme skal kaldes en sygdom

Svær overvægt skal defineres som en sygdom, mener eksperter. Det gør for mange til patienter, mener andre.
Hvis svær overvægt bliver diagnosticeret som en sygdom, vil det forpligte samfundet til at hjælpe og behandle overvægten hos patienten.

Derfor skal fedme deklareres som en sygdom, udtaler overlæge Jens-Christian Holm, der er forskningsanvarlig på Enhed for Overvægtige Børn på Holbæk Sygehus til Politiken onsdag.

- Vi mener, at tiden er inde til, at også Europa deklarerer fedme som en sydom. Tiden er inde til, at alle forstår dybden i den lidelse, som svær overvægt er for den enkelte, siger han til Politiken.

I oktober i år erklærede den canadiske lægeforening, CMA, svær overvægt for en egentlig sygdom.

Og dermed støttede de canadiske læger de amerikanske lægekolleger, som i 2013 ligeledes definerede svær overvægt som en kronisk sygdom, der kræver langt mere forskning, behandling og forebyggende tiltag.

Tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at andelen af svært overvægtige danskere er mere end fordoblet på godt 25 år. Fra 5,6 procent i 1987 til 14,1 procent i 2013.

Også Anne Raben, professor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, mener, at det er på tide at gør fedme til en regulær sygdom.

- Svært overvægtige lever kortere. Der noget galt, så derfor giver det god mening at kalde det en sygdom. Hvis det også giver lettere adgang til reel hjælp og behandling, bør vi gøre det. For de mennesker har brug for professionel hjælp, siger hun til Politiken.

Men flere eksperter mener, at den nuværende definition af svær overvægt - et såkaldt bmi over 30 - er en for simpel kategorisering til en sygdomsdefinition.

Det vil nemlig gøre små 15 procent af den voksne danske befolkning til behandlingskrævende patienter.

Overlæge Jens Meldgaard Bruun, formand for Dansk Selskab for Adipositasforskning, forklarer til Politiken, at 70-90 procent af de svært overvægtige kan betragtes som syge, fordi de har en eller flere medicinske komplikationer til deres fedme.

- Men det betyder også, at 10-30 procent er uden betydelige medicinske komplikationer til deres fedme, og disse i princippet raske vil skulle betragtes som syge, siger han.

Sundhedsstyrelsen anser overvægt for en risikofaktor for udvikling af sygdom, ikke en sygdom i sig selv, fastslår specialkonsulent Tatjana Hejgaard.

- Og det overvejer Sundhedsstyrelsen ikke at ændre på, siger hun til Politiken.

Men hun anerkender, at det er en debat i faglig kredse, da der både er forhold "for og imod at klassificere overvægt som en sygdom.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065