23948sdkhjf

Fremtiden bliver mindre rodet

"Med den nye udbudslov bliver det lettere for det offentlige at stille klare miljøkrav til alle indkøb lige fra bleer og rengøringsmidler til møbler og byggeri. Det vil gøre det nemmere for leverandørerne at gennemskue, hvad de skal leve op til," siger Martin Fabiansen, direktør for Miljømærkning Danmark.
Fremadrettet får det offentlige lettere ved at vælge de leverandører, der er grønne og kan dokumentere det i form af et miljømærke – og frasortere dem, der ikke er.

Den nye udbudslov, som Folketinget netop har vedtaget, gør det nemlig muligt for offentlige indkøbere at kræve miljømærkede produkter.

Det betyder, at det bliver lettere for kommuner at mindske energiforbruget og fravælge skadelig kemi på f.eks. plejehjem. Samtidig bliver udbud lettere og mere gennemskuelige for både indkøbere og virksomheder.

"Med den nye lov bliver det lettere for det offentlige at stille klare miljøkrav til alle indkøb lige fra bleer og rengøringsmidler til møbler og byggeri. Det vil gøre det nemmere for leverandørerne at gennemskue, hvad de skal leve op til," siger Martin Fabiansen, direktør for Miljømærkning Danmark.

I følge Martin Fabiansen har det indtil nu været svært for indkøbere i kommuner, regioner og staten at vurdere produkternes miljøpåvirkning. Ved at kunne stille klare krav om miljømærker bliver det nemmere og mindre ressourcekrævende for alle parter at udarbejde og gennemgå udbudsmateriale, og samtidigt bliver alle tilbudsgivere i højere grad vurderet på samme grundlag. Dermed bliver konkurrencen mere fair.

"Det er rodet og uigennemsigtigt med de miljøkrav, der stilles i udbuddene i dag. Alt afhængig af kravene kan det også være nødvendigt at ændre i recepter for eksisterende produkter eller udvikle helt nye. Det bliver en betydelig lettelse for vores arbejde og vil give os mange interne besparelser med at afgive bud til det offentlige, at der nu kan stilles krav om Svane-mærket og EU-Blomsten," siger Per Dige Pedersen, Managing Director i Novadan, der producerer rengørings- og desinfektionsmidler.

"I dag bruger vi unødigt mange ressourcer på at gennemgå miljøaspekterne i de tilbud, vi modtager. Muligheden for at kræve miljømærkede produkter og ydelser vil gøre vores udbudsprocesser langt mere enkle. Samtidigt kan det bidrage til en grønnere offentlig sektor og sætte skub i efterspørgslen af grønne produkter," siger Anette Juhl Winther, indkøbschef i Aarhus Kommune og fortsætter:

I dag er mere end 12.000 forskellige produkter og serviceydelser miljømærkede med Svanemærket eller EU-Blomsten. Det gælder alt lige fra vaskepulver, toiletpapir, legetøj, tekstiler, maling, møbler og byggeprodukter til serviceydelser som rengøring, trykkerier og byggeri.

Der har dog også være kritiske røster omkring den nye udbudslov.
Industrien har bl.a. udtrykt bekymring for det uhensigtnmæssige i, at man skal certificere til et lokalt marked, når virksomheder sælger over hele Europa. Mange virksomheder er certificeret med det tyske 'Der Blaue Engel' i stedet for Svanemærket.

Eksempler på, hvad den nye udbudslov kan betyde:
• Flere svanemærkede pleje- og hygiejneprodukter på fx hospitaler, skoler og institutioner – til gavn for både ansatte og borgere. Svanemærkede plejeprodukter er bl.a. fri for parabener, stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, MI og andre konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende.
• Flere svanemærkede boliger og institutioner, der bl.a. er kendetegnet ved at have et godt indeklima, et lavt energiforbrug og være bygget med materialer, der lever op til skrappe krav til indhold af miljø- og sundhedsskadelige stoffer.
• Større brug af svanemærkede rengøringsfirmaer med skrappe krav til bl.a. kemikalier, kørsel og affald.
• Større brug af svanemærkede renserier, der lever op til skrappe krav til energi-, vand- og kemikalieforbrug.
• Flere svanemærkede møbler, madrasser mærket med EU-Blomsten og mere svanemærket legetøj i institutioner. Svanemærket legetøj lever op til skrappe miljø- og sundhedskrav. Det er bl.a. fri for ftalater, stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, parfume og tungmetaller.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093