Sociolancen ruller ud
I København får mennesker med sociale problemer som f.eks. stof- og alkoholmisbrug nu mulighed for at blive hjulpet af personale med forskellige kompetencer.
"Vi ser ofte, at der bliver ringet 112 og tilkaldt en ambulance til en stærkt beruset person, som f.eks. ligger på en trappesten og sover rusen ud. I sådanne situationer kan ambulancemandskabet ofte ikke gøre meget andet end at stabilisere den udsatte borger og køre igen," lyder det fra Hanne Andersen, der er formand for udvalget vedr. tværsektorielt samarbejde i Region Hovedstaden.
Personalet i Sociolancen kan sammen vurdere, om borgeren har brug for yderligere sundhedsfaglig indsats, eller om behovet nærmere er et værested med en varm seng og opfølgende sociale tilbud fra kommunen. Sociolancen vil blive bemandet med en paramediciner eller en ambulancebehandler og en socialfaglig medarbejder.
Skal ikke erstatte ambulance
Hanne Andersen understreger, at Sociolancen ikke skal erstatte og sendes i stedet for en ambulance, men være et supplerende tilbud i de situationer, hvor der er brug for en socialfaglig indsats.
"Det er ikke et spørgsmål om, at sårbare borgere skal have en dårligere sundhedsfaglig betjening. Det skal ses som et ekstra tilbud i de situationer, hvor de ellers kan risikere at falde mellem to stole," siger hun.
Sociolancen er en sekundær respons, hvor den primære respons vil være en ambulance, politi eller en lokal læge.
Når Sociolancen er nået frem til den udsatte borger, kan personalet udover førstehjælp og basal behandling på stedet, tilbyde borgeren at formidle kontakt til relevante sundheds- og socialtilbud.
Sociolancen skal køre i Københavns Kommune i perioden 1. december 2015 til 31. marts 2017, og projektet vil løbende blive evalueret gennem hele perioden. I første omgang vil Sociolancen være at finde på udvalgte tidspunkter af døgnet både på hverdage og i weekender.