23948sdkhjf

Kvinder klarer sig bedre end mænd

Verdens hidtil største studie om kønsforskelle i overlevelse og risiko for blodpropper hos patienter med åreforkalkning i benene.
Forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har gennemført verdens hidtil største studie om kønsforskelle i overlevelse og risiko for blodpropper hos patienter med åreforkalkning i benene. Resultaterne viser, at kvinder med åreforkalkning i benene klarer sig bedre end mænd. Det resultat står i kontrast til tidligere resultater fra andre internationale studier.

Åreforkalkning i benenes blodkar har længe været opfattet som en ufarlig tilstand, da åreforkalkningen ”kun” var i benene. Nye undersøgelser har imidlertid vist, at åreforkalkning i benene næsten altid er ledsaget af åreforkalkning i hjerte og hjernen, hvorfor patienterne har meget nedsat levetid i forhold til jævnaldrene. Studier har antydet, at overlevelsen blandt kvinder med åreforkalkning i benene var dårligere end blandt mænd med samme sygdom, ligesom risikoen for blodpropper i hjertet og hjernen så ud til at være større hos kvinder.

Det nye studie fra Aarhus omfattede flere end 11.000 patienter, som tidligere er blevet opereret for åreforkalkning i benene i Danmark. I analyserne blev der taget højde for kendte risikofaktorer som rygning og sukkersyge, samt om patienterne tog forebyggende hjertemedicin.

"Disse faktorer kunne ikke forklare, hvorfor der blandt patienter, som tidligere var opereret for åreforkalkning i benene, var flere mænd end kvinder, der fik en blodprop i hjertet eller hjernen eller døde," siger afdelingslæge Jacob Budtz-Lilly.

Studiet rejser et interessant spørgsmål, lyder det fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, nemlig hvorfor kvinder opereret for åreforkalkning i benene klarer sig bedre end mænd i Danmark. Det kan muligvis skyldes andre livsstilsfaktorer, men det kan ikke besvares ud fra data tilgængeligt i dette studie.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078