FOA: Godt signal fra justitsministeren
Stigningen i antallet af sager om vold og trusler mod offentligt ansatte er stærkt foruroligende, lyder det fra FOA.
Der er i dag særlige bestemmelser om straf for at true eller udøve vold overfor de ansatte, og Justitsministeren vil udvide strafbestemmelserne.
”Jeg er helt enig med Søren Pind i, at vi ikke kan eller skal acceptere, at de mennesker, som samfundet sender ud i marken, udsættes for trusler og vold. Det er en uhyggelig udvikling, vi har set i forhold til forsøg på at skade blandt andre politibetjente, brandmænd, ambulancefolk og parkeringsvagter, ” siger Dennis Kristensen, formand for FOA.
FOA håber imidlertid, at respektpakken kommer til at omfatte mere end hårdere straffe. Pakken bør både sigte på de, der ved, hvad de gør, når de truer eller angriber offentligt ansatte og de, der ikke skal betragtes som voldsmænd, men alligevel ender med at skade ansatte i den offentlige velfærd og service.
”Jeg vil opfordre regeringen til at sikre, at respektpakken også omfatter trusler og vold fra klienter, beboere, patienter, demente, udviklingshæmmede elever osv. Vold og trusler om vold er nemlig eksploderet de seneste år,” siger Dennis Kristensen.
National handlingsplan mod vold
Hvert andet FOA-medlem i psykiatrien har eksempelvis oplevet vold i løbet af det seneste år på deres arbejde. Og endnu flere har oplevet at blive truet.
FOA opfordrer derfor regeringen til, at forslaget om en national handlingsplan mod vold kommer med i respektpakken. En handlingsplan, der også sigter på forebyggelse og sikkerhedsforanstaltninger.
”Vi kan ikke være bekendt, at der er så mange af samfundets ansatte, som dagligt går på arbejde med udsigten til en betydelig risiko for at blive truet eller overfaldet. Det kan der gøres noget ved, og det skal der gøres noget ved,” siger Dennis Kristensen.
FOA opfordrer samtidig regeringen til også at sætte fokus på de ansatte, der har været udsat for vold og trusler.
”Jeg er voldsomt forarget over, at Voldsoffernævnet har skærpet sin praksis, så offentligt ansatte skal politianmelde overgreb inden for 72 timer for at opnå erstatning. Det er helt hul i hovedet. Vi er i dag nødsaget til at opfordre vores medlemmer til at politianmelde de borgere, som de yder hjælp og bistand til. Det er forrykt. Vi skal ikke have placeret politiet midt mellem en borger og en professionel, der arbejder med relationer. Det burde være indlysende for enhver. Denne nye retspraksis bør ændres, og det er oplagt også at medtage det i respektpakken,” siger Dennis Kristensen.