23948sdkhjf

Ny model skal sørge for medicin til alle

Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) er klar med et alternativ til de såkaldte prioriteringsinstitutter.
Folketingets Sundhedsudvalg besøgte Norge i fredags for at lade sig inspirere af den måde, hvorpå landet mod nord holder styr på udgifterne til medicin. Og der er mange ting at lære af Norge, men bestemt også ting, som sundhedsudvalget ikke bør tage med sig hjem, lyder det fra formand Henrik Ullum fra de Lægevidenskabelig Selskaber.


"Når man laver et loft for, hvor dyr en behandling må være i forhold til behandlingseffekten, så fjerner man også automatisk en række præparater eller behandlingsmetoder, der rent faktisk virker – set med de faglige briller på. Det bør altid være en faglig – og dermed ikke en økonomisk – vurdering, der ligger til grund for valg af behandling," siger han.

Derfor er Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber gået sammen om et forslag til en ny model for vurdering af nye behandlinger og medicin, der vil begrænse udgifterne i sundhedsvæsenet uden at gå på kompromis med de lægefaglige vurderinger og patienternes behov.


Når man lader økonomiske principper styre patienternes adgang til medicin, skaber man nemlig ulighed blandt patienter og patientgrupper, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter, og det er uacceptabelt, fastslår han.

De to organisationer anbefaler bl.a. politikerne, at der bliver etableret et nationalt behandlingsråd understøttet af et videnscenter. Et råd, der ser på, hvordan man effektivt og rationalt kan sikre den rette behandling af alle patienter ud fra lægefaglige vurderinger, patienternes præferencer og fornuftige investeringer i sundhedsvæsenet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078