Et opgør med 'fabrikken'
”Bladet fra munden – vær med til at gå i spidsen for det gode arbejdsliv”. Det er titlen på den nye antologi fra Dansk Sygeplejeråd, der blev sendt på gaden torsdag eftermiddag.
"Det er symptomer på den måde, vi har indrettet vores samfund på. Hvor fabrikstankegangen har overtaget styringen, så det nu handler om produktivitet, effektivitet og målbare resultater. Men hvordan måler man eksempelvis pleje og omsorg?," lyder det fra Dansk Sygeplejeråd på dsr.dk.
Den problematiske udvikling har givet Dansk Sygeplejeråd anledning til en ny bog, en antologi med titlen ”Bladet fra munden – vær med til at gå i spidsen for det gode arbejdsliv”. En bog hvor ni forskellige professorer forholder sig til og behandler problemstillingen.
I går eftermiddag blev bogen sendt på gaden i forbindelse med en konference på Christiansborg med mere end 100 deltagere, der nu sætter gang i debatten om det gode arbejdsliv – med ønsket om et opgør med indretningen af den offentlige sektor.
”Vi lancerer i dag en antologi, der retter sin opmærksomhed på sammenhænge mellem samfundsmæssige dagsordener og beslutninger på den ene side og vilkårene for arbejdet i den offentlige sektor på den anden side”, indledte formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen konferencen, der desuden bød på en række oplæg fra blandt andet de professorer, der optræder i antologien, men også sygeplejerske Solveig Olafdottir.
Hun beskrev en helt almindelig aftenvagt, hvor hun var mødt ind sammen med tre andre medarbejdere, hvor der burde være 20 patienter, men der var 26, hvor dagholdet ikke havde nået at give medicin og hvor der alle steder lå patienter og ventede på hjælp til alt fra at komme på toilettet til at få mad og drikke. En situation, der ikke var unormal.