23948sdkhjf

Kræftens Bekæmpelse: Kvaliteten lider under journalregler

Patienters journaler kan give læger indblik i vigtig viden, og derfor skal loven sikre adgang, lyder det.
Det går ud over kvaliteten i det danske sundhedsvæsen, hvis en læge ikke kan slå op i en patients elektroniske journal, fordi lægen ikke har patienten i aktuel behandling.

Sådan advarer administrerende direktør hos Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen om den del sundhedsloven, der påskriver, at en sundhedsperson skal have patienten i behandling, hvis der skal slås op i journalen.

- Man skal huske på, at den dygtighed, der præger de danske læger i dag, handler om, at de har lært af fejl og gode resultater. Men når man ikke kan kigge tilbage i patienternes journaler, så er det svært at blive klogere, siger han til Ritzau.

Derfor er det ikke fremmende for det danske sundhedsvæsen, og det er nødvendigt at få det præciseret i lovgivningen, så det bliver muligt, mener han.

Jyllands-Posten beskriver lørdag, hvordan loven eksempelvis betyder, at man som patient ikke kan gå til en speciallæge, mens man er i behandling hos en anden læge, og bede denne om at kigge i sin journal og få et andet blik på sin sygdomshistorie.

- Man vil selvfølgelig gerne beskytte patienterne, så man ikke unødvendigt kigger i journalerne. Og det skal selvfølgelig forhindres.

- Men det skal understreges, at man skal kunne kigge i journalerne i forbindelse med kvalitetsarbejde og læringsarbejde, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Han mener, at læger også bør kunne gå tilbage og se, hvordan det er gået med en patient, som de opererede for år tilbage - også selv om lægen ikke har patienten i aktuel behandling.

- For man skal jo lære. Og det kan der ikke være nogen tvivl om, at man skal have lov til.

- Og hvis patienten føler sig fortabt, og den praktiserende læger ringer til hospitalet med spørgsmål, så skal hospitalslægen selvfølgelig have mulighed for at kigge i journalen, så den praktiserende læge eller patienten kan få et godt råd, siger han.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089