Antallet af kommunale elbiler boomer
Mange års test i hjemmeplejen giver nu et resultat, vurderer Dansk Elbil Alliance.
I følge Dansk Elbil Alliance, der har tjekket tallene for Magasinet Pleje, var der i 2011 kun ca. 60 elbiler i den kommunale bestand. Ved slutningen af 2015 var tallet steget til ca. 1.800 kommunale el-biler.
”Disse tal er et udtryk for reelt købte eller leasede biler. El-biler i tests er derfor ikke medregnet,” siger branchechef for Dansk Elbil Alliance, Lærke Flader.
Lærke Flader mener ikke, at det er en tilfældighed, at man de seneste år har testet elbiler i storskala i netop hjemmeplejen.
”Hjemmeplejen har typisk et velkendt kørselsmønster med en rækkevidde, der matcher en elbil godt. Og kørslen foregår typisk i boligområder, hvor den mindre støj fra elbilen i forhold til en benzin-/dieselbil er en stor fordel,” siger hun.
Der er dog mentale barrierer, der skal nedbrydes, når elbilerne skal vinde indpas i hjemmeplejen. Det siger konsulent og partner i virksomheden EV Test Consult, Martin Messer Thomsen, der rådgiver kommuner i strategier i forhold til elbil-indkøb.
”Et automatgear - som alle el-biler har - er no go, og generelt er man utryg overfor omstillingen. Men når hjemmehjælperne først har prøvet elbilerne, vil de ikke bytte,” siger han.
En af årsagerne er, at elbilen arbejdsmiljømæssigt er et godt ’redskab’.
”En elbil larmer ikke. Den går aldrig i stå og accelererer hurtigt, så man nemt at køre ud i trafikken efter et stop. Vi ser mange social- og sundhedsassistenter med smerter i lænden, i højre arm og venstre knæ på grund af hyppige gearskift. Det slipper man for, når man kører med automatgear,” siger Martin Messer Thomsen.
Hvis du er abonnenent kan du læs hele historien i den trykte udgave af Magasinet Pleje.