Trebenet træningsmodel skaber resultater i Aalborg
Rehabiliteringscenter Aalborg har med sin særlige højskoletilgang opnået en økonomisk besparelse for kommunen og kan samtidig dokumentere en fysioterapeutisk fremgang og stigning i livskvalitet blandt kursisterne på centret.
Træningen på Rehabiliteringscenter Aalborg sigter mod at opnå både fysiske, psykiske og sociale forbedringer. Det er træningsmodellens tre ben.
"De tre ben er lige vigtige. Derfor arbejder vi tværfagligt og møder vores kursister der, hvor de er i deres liv, og hjælper dem videre på deres præmisser. Der kan være mange veje at gå for at opnå et mål, og der tilpasser vi vejen, så den giver mening for den enkelte. Det betyder, at vi næsten altid kan finde veje, der motiverer en kursist til at blive mere selvhjulpen," fortæller Hanne Hostrup, som er leder af Rehabiliteringscenter Aalborg.
Centret tester alle kursister med almindeligt brugte fysioterapeutiske tests for at sikre, at træningstiltagene har den forventede effekt. Resultatopgørelsen viser, at kursisterne opnår markante forbedringer under deres ophold.
Krop og sind
På Rehabiliteringscenter Aalborg er træning ikke begrænset til fysiske færdigheder. Mange af kursisterne har også behov for at træne livskvaliteten.
Derfor er filosofien på Rehabiliteringscentret, at de fysiske og sociale færdigheder skal trænes samtidig.
"Meget af vores træning er aktiviteter som selv at forberede sin mad, at dække bord eller hjælpe til med rengøring. Ting, som mange af vores kursister ikke troede, at de kunne mere. Og når først de oplever igen at kunne invitere børnebørnene på hjemmebagte boller, så er de også mere opmærksomme på vigtigheden af at vedligeholde funktioner. Derfor er vores resultater ofte blivende," fortæller Hanne Hostrup.
Hun understreger, at det ofte er nødvendigt med både fysisk og ergoterapeutisk træning for at generhverve evnen til selv at kunne, og at det også kan være nødvendigt at arbejde med eksempelvis noget psykisk. Men at det alt sammen betragtes som midler eller delmål på vejen frem mod atter at blive selvhjulpen og forbedre livskvaliteten.
Lavere plejebehov giver millionbesparelse
Resultatopgørelsen for 2015 viser et støt stigende aktivitetsniveau på rehabiliteringscentret, dalende behov for hjemmehjælp hos borgeren efter endt ophold og en økonomisk besparelse for kommunen på netto 10,5 mio. kroner i 2015.
Stigningen i antallet af kursister og faldet i den gennemsnitlige reduktion i hjælp pr. uge fra 2014 til 2015 skyldes hovedsageligt, at centeret er begyndt at tage kursister ind, som kun har et mindre funktionstab og dermed et mindre forbedringspotentiale. Det betyder også, at kursisterne gennemsnitligt er kortere tid på centeret. Til gengæld bliver flere borgere mere selvhjulpne efter endt ophold, og derfor opnår Ældre- og Handicapforvaltningen en større besparelse samlet set.