23948sdkhjf

Uvaskede hænder giver næring til influenzaepidemien

Hver femte dansker bruger ikke sæbe, når hænderne vaskes på arbejdet, og håndsprit benyttes næsten ikke, viser undersøgelse.
Håndvask er en af de mest effektive måder at bremse spredningen af forkølelse og influenza. Men vi springer alt for ofte håndvasken over.

Hver femte dansker bruger ikke sæbe, når hænderne vaskes på arbejdet, og håndsprit benyttes næsten ikke. Det viser en undersøgelse foretaget af YouGov, på vegne af Berendsen. Samtidig viser Berendsens observationsundersøgelse af danskernes egne vaner, at hele 6 ud af 10 danskere ikke bruger sæbe ved håndvasken.

Hvert vinter rammer influenzabølgen nogenlunde omkring denne tid på året. Men spredningen af virussen kan danskerne blive meget bedre til at håndtere ved at tage flere og bedre hygiejniske forholdsregler, siger hygiejnekonsulent Anders Huulgaard Clausen fra Berendsen.

”Det er efterhånden alment kendt, at de klassiske sæsonbetonede sygdomme som forkølelse og influenza smitter via bakterier, som spredes når mennesker kommer i fysisk kontakt med hinanden, enten direkte eller indirekte. Vores egen analyse af den faktiske adfærd ved 20.000 toiletbesøg viser, at det faktisk er helt op til 6 ud af 10, der ikke vasker hænder med sæbe, hvilket er ret tankevækkende. Ved at være omhyggelig med håndhygiejnen kan vi virkelig nå langt i bestræbelsen på at begrænse smitten. På den måde kan vi både spare os selv og vores kollegaer for et ubehageligt sygdomsforløb og nedbringe sygefraværet på arbejdspladsen," siger han.

Nudging med lys

Berendsen har forsket i, hvordan man ved hjælp af nudging kan få flere til at huske håndvask efter toiletbesøget. Forskningen har resulteret i produktet LightGuide, der med brug af lys, guider brugerne til en bedre håndhygiejne efter toiletbesøget. En sensor registrerer, når toilettet er blevet anvendt, hvorefter sæbe-, papir- og håndspritdispenserne én efter én lyser, når forrige trin er gennemført. Brugerne bliver derved husket på alle de tre trin for en korrekt håndvask.

”Vi kan se på de tests, vi har gennemført, at lyssystemet får brugerne til at ændre adfærd. Der er mærkbart flere, der benytter håndsæbe, håndaftørring og håndsprit med LightGuide. Alene brugen af sæbe stiger med 35 pct., mens der en stigning i 90 pct. på dem, som gennemfører hele håndvaskeproceduren med brug af sæbe, papir og håndsprit ”, siger Anders Huulgaard Clausen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.282