23948sdkhjf

I Lind er ældre på plejehjem en ressource for samfundet

Vuggestuer, børnehaver, skolebørn - og dyr - har også hjemme på Lind Plejecenter, som inviterer samfundet indenfor.
Der er noget i luften, her på Lind Plejecenter i Herning. Denne vinterdag i februar er det duften af frokost, der breder sig i huset. Men ellers er det omstillingsparate vinde, der blæser.

Et to-årigt projekt, ”Det Åbne Plejehjem”, skal gøre plejecentret til hele byens forsamlingshus. Man vil bygge bro i det lille samfund mellem knap 5.000 indbyggere, folkeskole, børnehaver og vuggestuer og invitere hverdagslivet indenfor.

”Vi vil gerne være et naturligt stop på ruten, når man er ude at gå en tur,” forklarer Aase Jonassen, projektleder på Lind Pleje- og Aktivitetscenter.

Legeplads og skaterbane

En del af projektet er at bygge nye faciliteter, der kan vække glæde hos både beboere og gæster fra byen. Tanken er bl.a. en legeplads og en skaterbane ude foran panoramavinduerne, der omkranser stuerne i hvert hjem på Lind Plejecenter.

Dyrehold, en bålplads og en brugshave er også idéer, plejehjemmet vil arbejde videre med.

57 frivillige

Et godt afsæt i brobygningen er de imponerende 57 forskellige frivillige, der ugentligt giver en hånd med på plejehjemmet. Tilsammen lægger de 37 frivillige timer. De frivillige cykler på sofacykler, er med til fester, spiller spil, går til gudstjeneste, i centret og genbrugsbutikken.

Derudover har Lind Plejecenter tæt kontakt til den lokale folkeskole. Skolens 6. klasser laver mad med de ældre en gang om ugen i skolekøkkenet. Projektet hedder Cool Beans.

”Det giver rigtig meget. Ikke blot fordi, vi tager ud af huset, men fordi børnene og vores beboere lærer hinanden at kende over de 10 gange, de mødes i hvert ’modul’. Der bliver udvekslet mange historier, når man laver mad sammen,” siger Aase Jonassen.

3. klasser på vej

Samme dag som Magasinet Pleje er på besøg, har plejehjemmet haft møde med skolens 6. klasses lærere. Og dagen efter er det 3. klassernes tur.

”Vi vil gerne invitere 3. klasserne indenfor på plejehjemmet. Tanken er at de skal besøge os en gang om ugen. Hvert barn skal tildeles en ældre ”makker”, som man kan læse med, tegne med, skrive små breve med ... Det passer rigtig godt med skolereformen og den ’åbne skole’. Og også godt til vores ’åbent plejehjem,” siger projektlederen.

Hvert hjem på Lind Plejecenter har i øvrigt fast kontakt til en børnehave eller en vuggestue.

”Livet bør ikke gå i stå, fordi man flytter på plejehjem. Man skal stadig skabe nye relationer, til børn, til unge, til dyr ... Vores beboere har masser af kompetencer, vigtige livshistorier og behov for at gøre nytte. Vi vil jo alle sammen gerne føle, at der er behov for os ...”

Hvordan får I jeres skema til at gå op med alle de arrangementer, der også kræver personale til stede?

”Fire gruppeledere mødes hver onsdag med centerlederen for at få skemaet til at gå op. Vi er 65 medarbejdere. De fleste er på deltid. Og vi benytter os meget af de samfundsmæssige muligheder med folk i løntilskud, praktikanter, sygeplejestuderende ... Det er noget af et puslespil, men det lykkes - og det er det hele værd,” siger Aase Jonassen.


Artiklen er bragt 19. februar i fagbladet Magasinet Pleje. Derfor ville du normalt skulle bruge en abonnements-kode for at læse den. Vi åbner dog vores online-univers på magasinetpleje.dk for en stund. Derfor kan du lige nu læse hele Magasinet Pleje online - gratis.


Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev. Så får du alle hverdage nye historier fra din plejesektor. Tilmeld dig her
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078