23948sdkhjf

Stadig flere private psykiatriske hospitaler

Ny behandlingsgaranti vil skabe et bredere grundlag for privathospitaler, der behandler psykiske lidelser. Privathospitalerne mener, at det offentlige bevidst holder på patienter, der kunne komme hurtigere i behandling, hvis de benyttede det frie sygehusvalg.
Der har i mange år været privathospitaler, som tilbyder behandling af somatiske sygdomme – sygdomme, der vedrører kroppen. Men stadig flere danskere lider af sygdomme, der forbindes med sindet – psykiske sygdomme. Og mange har også brug psykiatrisk behandling, hvor psykiske sygdomme kureres eller lindres med behandling eller med medicin.

Derfor ser vi nu, at den private sektor med privathospitaler og klinikker inden for psykiatrien vokser.

Flere tusinde mennesker med sygdomme som angst og alvorlige depressioner står på venteliste i det offentlige system. Samtidig vinder mere effektive metoder til behandling af psykiatriske lidelser indpas, og dem er de private udbydere blandt de første til at tage i brug.

”Den psykiatriske sektor er voksende inden privathospitals-verdenen, men den kunne dog vokse endnu mere, hvis det var lettere for personer med psykiatriske lidelser at benytte sig af det udvidede frie sygehusvalg, som også gælder for indenfor psykiatrien”, siger Jesper Luthmann, sekretariatschef i Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker til Ledelse IDAG.dk.

Det største privathospital inden for psykiatrien er Skovhus Privathospital i Nykøbing Sjælland.

Hospitalet har døgnbetjening. En typisk behandling koster 2.400 kr. pr. døgn.

Den største private klinik er Sirculus med afdelinger i København, Aarhus, Odense og Aalborg samt hovedkontor i Roskilde.

Skovhus er et interessantskab og har ikke offentlige regnskaber. Sirculus havde i det seneste regnskabsår et overskud før skat på lidt over tre mio. kr. Sirculus er privat ejet, men Falck Healthcare har også en aktiepost.

I ingen af de private hospitaler og klinikker er der særlig ventetid.

De private psykiatriske hospitaler og klinikker i brancheforeningen er alle akkrediterede, ligesom de offentlige sygehuse, og behandler alle former for psykiske lidelser. Klientellet er enten personer, der ønsker at betale selv for at komme hurtigt i behandling, eller personer, der har private sundhedsforsikringer, som i et vist omfang dækker udgifterne ved behandlinger på privathospitaler og klinikker.

Regeringen har planer om, at den nuværende udredningsret, hvor man skal udredes indenfor 30 dage, skal ændres til en garanti. Samtidig vil man ændre den nuværende differentierede behandlingsgaranti, hvor det enten er 30 eller 60 dage, man maksimalt skal vente afhængig af sygdommens karakter, så ventetiden bliver 30 dage for alle. Siden kan patienten, når det offentlige ikke kan nå det, blive udredt eller behandlet på et privathospital.

Denne ændring kan skabe et yderligere grundlag for flere private hospitaler og klinikker inden for psykiatrien.

Det offentlige holder på patienterne
Her oplever man dog ifølge Jesper Luthmann fra Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, at det offentlige psykiatriske behandlingssystem forsøger at holde på ’kunderne’ og gør sig meget umage for ikke at skulle henvise videre til privathospitalerne.

I stedet får kan patienterne inden for den nuværende frist på to måneder blive tilbudt en første samtale med en psykolog, fysioterapeut eller en sygeplejerske.
Herefter kan der gå flere uger, før behandlingen hos en psykiater går i gang, men så forbliver patienten i det offentlige.

Jesper Luthmann fremhæver samtidig, at patienter, der har brug for psykiatrisk behandling, i praksis har svært ved at holde på deres ret og gennemtvinge et udvidet frit sygehusvalg.

”De bliver ikke oplyst ordentligt om de private muligheder i den offentlige patientvejledning. De får udleveret en skrivelse på 12 sider, som de skal læse igennem for at finde ud af, at de har mulighed for at vælge en privat løsning. Men personer med psykiske lidelser har sjældent overskud til at sætte sig igennem og stå på deres ret. Det lykkes ofte kun, hvis stærke pårørende hjælper dem og presser systemet”, tilføjer Jesper Luthmann.

Også Foreningen for Bedre Psykiatri har påpeget, at flere patienter burde henvises til den private sektor.

»Når patienter med psykiske lidelser kan blive behandlet med det samme, så skal de da ikke vente i uger og måneder, hvor deres sygdom bliver værre. Det er fuldstændigt uacceptabelt og dybt paradoksalt. Jeg har ingen forklaring på, hvorfor patienter på venteliste ikke bliver tilbudt hurtig behandling i det private, men jeg sidder med en fornemmelse af, at systemerne er vigtigere end dem, det handler om: Nemlig de syge«, har Bedre Psykiatris generalsekretær Thorstein Theilgaard sagt til Politiken.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188