23948sdkhjf

Toiletdøren åbner først, når du har vasket hænder

Fire gymnasieelever har et konkret bud på, hvordan man kan forbedre håndhygiejnen på landets sygehuse.
Ingen håndvask – ingen udgang.

Det er princippet bag et hygiejnisk toiletsystem til sygehuse, som fire elever fra EUC Syd har opfundet.

Idéen opstod sidste sommer, hvor de studerende skulle til eksamen i faget Teknologi. De havde tidligere på året hørt om et forsøg med håndhygiejne på to hospitaler i Region Hovedstaden, som viste, at en del patienter, pårørende og ansatte på sygehusene sprang vask af hænder over efter toiletbesøg eller kun vaskede hænder med vand. Og den problemstilling satte eleverne sig for, at finde en teknisk løsning på.

”Personalet ved jo godt, hvordan de skal vaske hænder, det er der ikke nogen tvivl om, og der har også været masser af kampagner. Kampagner holder i starten, men lidt efter lidt så glemmer man det desværre igen. Så vi tænkte, at der var brug for noget andet,” fortæller Andreas Harmuth fra 3.G på den naturvidenskabelige linje på EUC Syd i Aabenraa.

Så de fire elever har opfundet en toiletdør, der først åbner, når man har vasket sine hænder.

En ekstrem løsning

Kort fortalt, så fungerer det hygiejniske toiletsystem sådan, at der er en timer, der går i gang, når man skyller ud i toilettet. Hvis man aktiverer sæbedispenseren og vasker sine hænder, kan man åbne døren med det samme, men hvis man ikke vasker hænderne, så må man vente et stykke tid, inden døren åbner, og man kan komme ud fra toilettet.

”Det er måske en lidt ekstrem løsning, men det er også et ekstremt problem. ”Samvirke” har lavet en undersøgelse på baggrund af tal fra to stikprøver fra Statens Serum Institut, Danmarks Statistik og to udenlandske undersøgelser, og den anslår, at der dør over 3.000 mennesker hvert år af dårlig hygiejne, og at ca. 50 procent skyldes dårlig håndhygiejne. Det er et højt tal. Så vi så også, at der er et behov for sådan et produkt her,” siger Andreas Harmuth.

De fire elever vandt for nylig DM i Teknologi med deres opfindelse, og lige nu snakker de om, hvordan de kan gå videre med den, og de forsøger at arbejde på et patent. Og Andreas Harmuth håber, det hygiejniske toiletsystem en dag bliver til et produkt.

”Selvfølgelig skal der laves nogle justeringer, og der skal også laves lidt flere ting på det, men i hvert fald et produkt, der kommer fra kerneidéen af det her, vil jeg kunne se realiserbart på et sygehus,” siger han.

Sejr ved DM i teknologi

Da elever fra tekniske gymnasier og handelsgymnasier for nylig dystede i geniale opfindelser og gode forretnings-idéer, blev det Andreas Harmuth, Oliver Elgaard Gellett, Jesper Thaysen Henriksen og Philip Brodersen Hansen fra EUC Syd, der løb med sejren i DM i Teknologi for deres hygiejniske toiletsystem til sygehuse.

”Det var fedt. Jeg har personligt brugt ret lang tid på det, for jeg stod for en stor del af det tekniske og også meget af udviklingen, så jeg skulle sidde op mange sene aftentimer. Så når man får at vide, at det er os, der har vundet, så er det selvfølgelig fedt, at folk anerkender det, man har lavet,” siger Andreas Harmuth.

”Men noget af det fedeste var også, at det lige gav lidt ekstra til den debat, der er om håndhygiejne. Fordi det var jo derfor, vi lavede systemet, det var fordi, vi så et problem,” tilføjer han.

Hold skruen i vandet

De fire htx-elever havde ved DM i Teknologi lavet en mock up og en model, så de kunne vise deres opfindelse. Og det var meget overbevisende, fortæller en af de tre dommere, direktør i PMW Engineering, Per Weiss.

”Jeg synes, de var bragende dygtige, og det var alletiders idé,” siger han.

Hvad er især vigtigt for eleverne i deres videre arbejde med det hygiejniske toiletsystem?

”Det vigtigste set med mine øjne, det er, at komme videre med det så hurtigt som muligt, og finde nogen, der kan hjælpe dem. Én ting er selvfølgelig, at de arbejder seriøst på det, men hele processen må simpelthen ikke tage for lang tid, fordi så mister den momentum. Så det vigtigste er, at holde skruen i vandet,” siger Per Weiss.

DM i Teknologi og Erhvervscase er en årligt tilbagevendende konkurrence arrangeret af Danske Erhvervsskoler og denne gang i samarbejde med Dansk Industri.

Artiklen er bragt 19. februar i fagbladet Magasinet Pleje. Derfor ville du normalt skulle bruge en abonnements-kode for at læse den. Vi åbner dog vores online-univers på magasinetpleje.dk for en stund. Derfor kan du lige nu læse hele Magasinet Pleje online - gratis.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095