23948sdkhjf

VIDEO: Han tog en dans med sin demensramte oldemor ...

23-årige Jarryd Stoneman og hans 93-årige oldemor er blevet et viralt hit over hele verden. I en video viser han, hvad musik gør for hans demensramte 'nana'. Musik og dans er også kendte værktøjer i den danske plejesektor, hvor erindringsdans og musikplejehjem vinder frem.


Der forskes og eksperimenteres meget med dans og sang for demensramte i disse år - også i Danmark. Dog skal man hverken være forsker eller ansat i ældreplejen for med disse videoer at konstatere, at musik gør noget ved sanserne, selvom man har mistet tidsfornemmelse, virkelighedssans og hukommelse.

Se f.eks. 23-årige Jarryd Stoneman fra New Zealand, som dagligt tager sig af sin 93-årige oldemor, hans 'nana'. Hun har i 12 år været ramt af demens, og morgenrutinerne kickstartes med musik.
I torsdags besluttede oldebarnet, at de skulle starte morgenen med en dans - i øvrigt inspireret af det danske megahit '7 years Old' (Lukas Graham)

Jarryd valgte at optage seancen for at dele den bevægende stund med sine familiemedlemmer på Facebook - men siden er videoen gået viralt. Og siden har han lagt ovenstående video ud på You Tube.

Jarryd håber, at videoen kan inspirere andre til at bruge mere tid sammen med deres ældre familiemedlemmer..

"Jeg synes bare, at flere bør benytte muligheden for at bruge tid med deres bedste- og oldeforældre, mens de stadig er her," siger Jarryd Stoneman til New Zeland Herald .

Danske plejehjem ved også, hvad musik kan betyde i hverdagen. F.eks. på Sølund i København, som er et decideret profilplejehjem, hvor musikken bruges dagligt som værktøj til rehabilitering.
Flere kommuner eksperimenterer desuden med musikpædagogiske indsatser på plejehjem.

Erindringsdans , som de seneste år har været benyttet over hele landet, er en af de danske indsatser for at bruge musik og dans som aktivitet på danske plejehjem.

På konferencedagene for DemensKoordinatorer i DanmarK i 2015 viste man nedenstående rørende video fra musicandmemory , hvor en demensramt, amerikansk mand fra plejehjemmet Cobble Hill vækkes mentalt med musik fra hans egen tid.
Den kan godt tåle et gensyn ...


Kilde: http://www.nzherald.co.nz

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078