Bedre behandling af hjertestop på hospitaler
En række hospitaler har forbedret hjertestop-behandlingen, viser årsrapport fra DANARREST.
Det viser den 2. årsrapport fra DANARREST, som registrerer hjertestop-behandling på hospitaler.
"Fremgangen er glædelig og bemærkelsesværdig, for vi ved, at hurtig start på hjerte-lunge-redning øger patientens chancer for at overleve hjertestoppet," siger professor Hans Kirkegaard, der er formand for DANARRESTs styregruppe.
Overlevelsen 30 dage efter hjertestop på hospital lå i 2014 på 29 % for de registrerede patienter i DANARREST. Andelen af patienter, hvor tiden fra diagnosen hjertestop til opstart af hjerte-lunge-redning var under et minut, er steget fra 88 % i 2013 til 94 % i 2014. I 72 % af tilfældene blev patienter med en stødbar hjerterytme behandlet med stød indenfor tre minutter. Der er tale om en markant fremgang, men det er fortsat utilfredsstillende, lyder det fra DANARREST. Til sammenligning blev 84 % af patienterne med stødbar rytme i Sverige i 2012 behandlet indenfor 3 minutter.
DANARREST har i 2014 registreret 970 hjertestop på 9 hospitaler, svarende til ca. ¼ af Danmark. På flere af hospitalerne vurderes det, at ikke alle hjertestop er indberettet til DANARREST, og der kan desuden være usikkerhed omkring registrering af klokkeslet. Derfor skal data fra databasen tolkes med forsigtighed.
Flere og flere hospitaler indberetter til databasen
En national registrering af hjertestop på hospital i Sverige har gennem de seneste år ført til en række forbedringer i kvaliteten af behandlingen. Meget tyder på, at DANARREST også vil kunne forbedre hjertestop-behandlingen på hospitalerne i Danmark, fortæller DANARREST.
DANARREST er godkendt som national klinisk kvalitetsdatabase, og målet er, at alle danske hospitaler skal indberette til databasen. 9 hospitaler har indberettet til årsrapporten for 2014, men tilslutningen er hurtigt stigende. Det forventes at i løbet af foråret 2016 vil i alt 22 hospitaler være i gang med at registrere hjertestopbehandling i DANARREST.
"En landsdækkende registrering af hjertestop på hospital er afgørende for at højne kvaliteten af behandlingen og dermed potentielt bedre overlevelsen," siger Hans Kirkegaard.
Fremgang i Viborg
I 2014 var der 117 patienter, der fik hjertestop, mens de opholdt sig på Regionshospitalet Viborg. I 93 procent af tilfældene startede personalet livreddende førstehjælp med hjertelunge-redning efter mindre end et minut, og i 77 procent af tilfældene var hospitalets hjertestop-hold fremme ved patienten, inden der var gået tre minutter. 30 procent af patienterne var i live 30 dage efter hjertestoppet.
"Tallene er vigtige i overvågningen og udviklingen af vores behandlingskvalitet. Vi kan se vores egne resultater af hjertestop-behandlingen, og vi kan sammenligne os med andre hospitaler. Vi kan nøjagtigt aflæse, hvor vi gør det godt, og hvor vi kan gøre en indsats for at blive bedre," siger overlæge Dorthe Svenstrup Møller fra Hjertemedicinsk Afdeling.
Som eksempel nævner hun tiden, der går, før hospitalets hjertestop-hold er fremme ved patienten.
"Her kunne vi i rapporten fra 2013 se, at vi var bagud i forhold til de faglige mål. Derfor flyttede vi vagtværelserne til et mere centralt sted på hospitalet, og vi fik etableret akutkald på vores elevatorer. Desuden anskaffede vi en ekstra hjertestopvogn. I den nye rapport kan vi se, at det har virket. Vi har haft stor fremgang og ligger noget pænere end landsgennemsnittet. Der er dog stadig plads til forbedring, og det arbejder vi målrettet på - vel vidende, at hospitalets størrelse er en udfordring i den henseende," siger hun.