23948sdkhjf

Nye toner i sundhedsvæsenet

Et velfærdsteknologisk projekt skal de næste to år undersøge og skabe evidens for, hvordan lyd og musik kan lette hverdagen for bl.a. demensramte.
To danske innovationsnetværk, Danish Sound og Welfare Tech Innovationsnetværk for Sundhed og Velfærdsteknologi er gået sammen om projektet "Lyd og Sundhed". Over de næste to år skal projektet undersøge og skabe evidens for, hvordan lyd og musik kan bruges i sundhedsvæsenet.

Deltagerne holdt i begyndelsen af marts kick-off i Struer, der er partner i projektet og stiller institutioner og testlabs til rådighed for afprøvning af nye løsninger.

"Lyd og Sundhed" sætter særligt fokus på to områder: demens og psykiatri. Områderne er udpeget på baggrund af en analyse, som Struer Kommune har foretaget i samarbejde med forsknings- og innovationsprojektet Patient@home. Den viser, at der er stort potentiale for at bruge musik og lyd i forhold til borgere med særlige behov. Forskning viser, at musik kan regulere vores vores sindstilstand og få os til at opfatte vores psykiske og fysiske tilstand på nye måder. Musikintervention kan derfor bruges aktivt til at afhjælpe tilspidsede situationer i psykiatrien i stedet for tvang og aktivere eller berolige demente, så de får en bedre hverdag.

Næste skridt bliver at udpege nogle konkrete projekter, som skal danne baggrund for det videre arbejde i "Lyd og Sundhed".

Stigende interesse

Det er relativt nyt at bruge lyd og musik bevidst til behandling og pleje i sundhedsvæsenet. Men interessen er stigende. Stadig flere hospitaler, plejehjem og psykiatriske afdelinger etablerer f.eks. sansestuer, hvor lyd får folk til at falde til ro og slappe af, ligesom der er øget fokus på at fjerne uhensigtsmæssig lyd, som kan påvirke borgere og personale i negativ retning. Alligevel findes der kun begrænset evidens for, om løsningerne virker.

"Der er rigtig mange, der arbejder med musikterapi som sådan. Der hvor jeg tror, vi kan gøre en forskel i det her projekt, det er, at vi gerne vil have meget mere evidens for de her løsninger. Ét er, at man rent terapeutisk har vist, at der er nogle muligheder. Noget andet er, at man har vist, hvordan musik påvirker vores hjerner, hormonsystem og neurotransmittere. Noget helt tredje er at eftervise og give evidens for, at det også virker ude i de miljøer, hvor patienter og beboere er," siger Jan Larsen, professor fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU, og netværksdirektør for Danish Sound.

Flere virksomheder har allerede vist interesse for projektet og de to del-projekter, som skal danne omdrejningspunkt for det videre arbejde i "Lyd og Sundhed". Men flere kan fortsat komme med og tage del i udviklingen.

"Lyd og Sundhed"drives af innovationsnetværkene Danish Sound og Welfare Tech Innovationsnetværk for Sundhed og Velfærdsteknologi i samarbejde med Stuer Kommune og forskningsinstitutionerne Aarhus Universitet, Music in the Brain, og på DTU Compute på Danmarks Tekniske Universitet, samt MedTech Innovation Consortium (MTIC).
Projektet løber fra januar 2016 til juni 2018 med et samlet budget på 5,6 millioner kroner. Heraf støtter Styrelsen for Forskning og Innovation under Uddannelsesministeriet med 2,8 millioner kroner.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079